Høyesterett: Nav tok for mye i trygdeavgift av nordmann i Malaysia

Høyesterett fastslo tirsdag at Nav har krevd for mye i årlig trygdeavgift av nordmann som arbeider i Malaysia. – Krav på tilbakebetaling, sier Deloitte-advokat.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Saken som er ført i Høyesterett, handlet om en person som jobbet i Malaysia skulle betale høy eller lav trygdeavgift for sitt frivillige medlemskap i folketrygden.

Nav mente mannen var «ikke skattepliktig i Norge» og avkrevde ham høy trygdeavgift, tross klar ordlyd i motsatt retning. Skatteetaten hadde lagt til grunn at mannen var skattepliktig og lignet ham etter ettårsregelen. Høyesterett ga mannen medhold.

Anette Fjeld leder Deloittes avdeling for skatte- og avgiftsprosedyre, og har ført saken for lagmannsretten og Høyesterett. Hun er prosessfullmektig i to tilsvarende saker, som er stanset i lagmannsrettene i påvente av denne avklaringen.

– Personer som feilaktig har betalt for mye i trygdeavgift, kan nå ha rett til å kreve dette tilbakebetalt, sier hun.

Yngvar Åsholt, kunnskapsdirektør i Nav, forklarer at det har vært uenighet i flere rettsinstanser om hvor høy avgift de som jobber i Malaysia skal betale, og at de ønsket en avklaring i Høyesterett.

– Den har vi nå fått, sier han og legger til:

– Vi fikk ikke medhold i vårt syn, men vi er positive til at Høyesterett har kommet med en avklaring på hvor høy avgift det skal være for frivillig medlemskap i disse sakene,

Staten har opplyst om at det er 541 saker der nordmenn har jobbet i Malaysia i perioden 2012 til 2018. Mange av disse kan ha blitt rammet av den praksisen som ifølge Høyesterett, er feilaktig.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer