Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer

Høyesterett: Nav tok for mye i trygdeavgift av nordmann i Malaysia

Høyesterett fastslo tirsdag at Nav har krevd for mye i årlig trygdeavgift av nordmann som arbeider i Malaysia. – Krav på tilbakebetaling, sier Deloitte-advokat.

Publisert

Saken som er ført i Høyesterett, handlet om en person som jobbet i Malaysia skulle betale høy eller lav trygdeavgift for sitt frivillige medlemskap i folketrygden.

Nav mente mannen var «ikke skattepliktig i Norge» og avkrevde ham høy trygdeavgift, tross klar ordlyd i motsatt retning. Skatteetaten hadde lagt til grunn at mannen var skattepliktig og lignet ham etter ettårsregelen. Høyesterett ga mannen medhold.

Anette Fjeld leder Deloittes avdeling for skatte- og avgiftsprosedyre, og har ført saken for lagmannsretten og Høyesterett. Hun er prosessfullmektig i to tilsvarende saker, som er stanset i lagmannsrettene i påvente av denne avklaringen.

– Personer som feilaktig har betalt for mye i trygdeavgift, kan nå ha rett til å kreve dette tilbakebetalt, sier hun.

Yngvar Åsholt, kunnskapsdirektør i Nav, forklarer at det har vært uenighet i flere rettsinstanser om hvor høy avgift de som jobber i Malaysia skal betale, og at de ønsket en avklaring i Høyesterett.

– Den har vi nå fått, sier han og legger til:

– Vi fikk ikke medhold i vårt syn, men vi er positive til at Høyesterett har kommet med en avklaring på hvor høy avgift det skal være for frivillig medlemskap i disse sakene,

Staten har opplyst om at det er 541 saker der nordmenn har jobbet i Malaysia i perioden 2012 til 2018. Mange av disse kan ha blitt rammet av den praksisen som ifølge Høyesterett, er feilaktig.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.