Presidentvalget

Høyesterett kan neppe hindre Biden-seier

Joe Biden stevner mot seier, og Donald Trump kan ikke beordre høyesterett til å stanse opptellingen av stemmer, slik han synes å tro, mener eksperter.

Trump og hans tilhengere krever stans i tellingen av forhåndsstemmer, mens Biden og hans tilhengere (bildet) krever at hver eneste stemme må telles. Foto: AP / NTB
Trump og hans tilhengere krever stans i tellingen av forhåndsstemmer, mens Biden og hans tilhengere (bildet) krever at hver eneste stemme må telles. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Trumps vinnersjanser krymper i takt med at de gjenværende poststemmene telles opp i de viktige vippestatene Pennsylvania og Georgia.

Demokratene oppfordret før valget sine tilhengere til å avgi forhåndsstemme, mens Republikanerne oppfordret til frammøte på valgdagen.

Særlig i storbyer som Philadelphia og Pittsburgh i Pennsylvania, der demokratene står sterkt, var det mange som forhåndsstemte via posten.

Både i Pennsylvania og Georgia krymper Trumps forsprang i takt med opptellingen av forhåndsstemmer. Dersom Biden vinner i Pennsylvania, er slaget tapt for Trump.

– Grunnløse påstander

Trump har i lengre tid hevdet at kun omfattende valgfusk kan frata ham seieren. Dette gjentok han på valgnatten, der han utropte seg selv til vinner.

Opptellingen har i så måte vært nedslående for presidenten, og det samme var dommen som utenlandske valgobservatører felte over valget og ham selv.

– Grunnløse påstander om systematiske mangler, spesielt fra den sittende presidenten, deriblant på valgkvelden, skader befolkningens tillit til demokratiske institusjoner, fastslo lederen for observatørene fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), Michael Georg Link.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer