Flere pågripelser

Hovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak

Sikkerhetstjenesten i irakisk Kurdistan sier de har pågrepet hovedmannen bak drapet på en tyrkisk diplomat i byen Arbil tidligere i uken.

Publisert

– Kurdistan kunngjør lørdag at mannen som planla drapet på en tyrkisk diplomat på en restaurant i Arbil, er pågrepet, mindre enn en uke etter angrepet, heter det i en uttalelse fra sikkerhetstjenesten Asayish, ifølge Reuters.

De kurdiske sikkerhetstjenestene navngir den hovedmistenkte som Mazloum Dag. Søsteren Dersim Dag tilhører det kurdiskvennlige partiet HDP i Tyrkia og har sittet i nasjonalforsamlingen i landet.

Senere lørdag meldte myndighetene om en ny pågripelse i saken, denne gangen en mann som navngis som Mohammad Biskesiz. Han beskyldes for å ha hjulpet Dag.

Drept på restaurant

Minst to personer inkludert en tyrkisk visekonsul ble skutt og drept på en restaurant i regionhovedstaden Arbil onsdag. Skytteren rømte i en bil kjørt av en medsammensvoren, opplyser to sikkerhetstjenestemenn og et vitne.

Politisk vold er forholdsvis sjelden i Arbil, som har blitt skånet for borgerkrigen og den etniske konflikten som har rammet store deler av Irak etter den USA-ledede invasjonen i 2003.

Tyrkiske angrep

Angrepet onsdag skjedde noen uker etter at Tyrkia satte i gang en militæroffensiv mot militante kurdiske separatister med base i Nord-Irak. Også etter drapet har Tyrkia gjennomført angrep på irakisk side av grensen.

Iraks selvstyrte kurdiske region styres av Kurdistans demokratiske parti (KDP) og er politisk alliert med den tyrkiske regjeringen. Væpnede medlemmer av Kurdistans arbeiderparti (PKK) opererer imidlertid i deler av området. Tyrkia anser PKK, som i flere tiår har ført et væpnet opprør mot myndighetene der, for å være en terroristorganisasjon.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer