Hollywood-streiken er over

Hollywood-skuespillernes fagforening sier de avslutter streiken etter å ha kommet til en foreløpig enighet med filmstudioene, melder Hollywood Reporter.

Sag-Aftra medlem Mary M. Flynn ledet skuespillerkolleger som var streikevakter utenfor studioene til Netflix onsdag. Senere på dagen ble det enighet i arbeidskonflikten som har lammet film- og TV-bransjen de siste månedene. Foto: Chris Pizzello / AP / NTB
Sag-Aftra medlem Mary M. Flynn ledet skuespillerkolleger som var streikevakter utenfor studioene til Netflix onsdag. Senere på dagen ble det enighet i arbeidskonflikten som har lammet film- og TV-bransjen de siste månedene. Foto: Chris Pizzello / AP / NTB Vis mer
Publisert

Etter 118 dager – nesten fire måneder – avsluttes streiken ett minutt over midnatt torsdag, opplyser fagforeningen Sag-Aftra til bransjenettstedet.

Den nye avtalen med Hollywood-studioene ble enstemmig godkjent av Sag-Aftras komité onsdag. I løpet av de nærmeste dagene skal den legges ut for uravstemning blant medlemmene. Dersom avtalen blir godkjent, vil den tre i kraft om kort tid. Sier medlemmene nei, må partene igjen tilbake til forhandlingsbordet.

Fagforeningen ville først ikke si noe om innholdet i avtalen, men sa senere på dagen at den er verdt over en milliard dollar. Den inkluderer økning av minstelønnen og bonus for «deltakelse i strømming».

– Vi har kommet fram til en kontrakt som vil gjøre det mulig for alle slags medlemmer i Sag-Aftra å bygge bærekraftige karrierer, sier fagforeningen.

Avtalen beskytter også mot uautorisert bruk av bilder laget med kunstig intelligens (KI). Dette har vært et sentralt punkt for skuespillerne, som har fryktet at de kan bli erstattet av digitale dobbeltgjengere. Også produsentforeningen AMPTP påpeker at den nye avtalen sikrer beskyttelse av samtykke og kompensasjon ved bruk av KI.

Onsdagens løsning kommer etter nesten to uker med fornyede forhandlinger for å få slutt på streiken som sammen med manusforfatterne streik har lammet film- og TV-bransjen i sommer og høst. Manusforfatternes streik ble avsluttet i slutten av september.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer