Holdt møte om gjengvolden: - Det kan bli verre

Flere statsråder og toppledere i politiet og forsvaret møttes mandag i Sverige for å diskutere gjengvolden i landet.

Selv om den svenske regjeringen tar grep, er det ikke sikkert av voldsbølgen avtar med det første, advarer sikkerhetstopper i landet. Foto: Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB
Selv om den svenske regjeringen tar grep, er det ikke sikkert av voldsbølgen avtar med det første, advarer sikkerhetstopper i landet. Foto: Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Selv om myndighetene tar grep, kan volden eskalere, advarer en rådgiver.

– Vi fikk en svært detaljert situasjonsoppdatering, sier den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Henrik Landerholm.

Han sier «et antall attentat» ble forhindret i september, men kan ikke si hvor mange.

– Det kan bli verre, sier han om situasjonen.

På møtet var ti ministre, rikspolitisjefen og flere forsvarstopper. Forrige uke ba regjeringen om hjelp fra forsvaret til å stanse voldsbølgen. Landets justisminister sa da at forsvaret kan bistå med dataanalyse, ekspertise om sprengstoff, helikopterstøtte, risikovurdering og IT-etterforskning.

Det nasjonale sikkerhetsrådet i Sverige tar ingen beslutninger, men er et rådgivende organ for informasjonsdeling og samordning. De møtes annenhver uke. Nøyaktig hva som ble formidlet, kan ikke Landerholm si mye om.

Den siste tidens grove vold mangler sidestykke i landets historie, ifølge statsminister Ulf Kristersson. Skyteepisoder og eksplosjoner har rystet landets innbyggerne, og mye av volden knyttes til kriminelle nettverk. Mange av ofrene og gjerningspersonene er svært unge.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer