Hjelpeorganisasjoner forferdet over tap av barneliv i Gaza

Norske hjelpeorganisasjoner er forferdet over opptrappingen i Midtøsten, der ti barn er blant de drepte i israelske angrep på Gazastripen.

En palestinsk helsearbeider behandler en såret gutt i Beit Lahiya på Gazastripen mandag. Foto: AP/NTB
En palestinsk helsearbeider behandler en såret gutt i Beit Lahiya på Gazastripen mandag. Foto: AP/NTB Vis mer
Publisert

En av Kirkens Nødhjelps ansatte på Gazastripen mistet alle sine fem barn i et israelsk angrep natt til tirsdag.

– Vi i Kirkens Nødhjelp er i dag i dyp sorg etter tragedien som har rammet en av våre kolleger i landprogrammet vi har sammen med danske Folkekirkens Nødhjælp, sier Kirkens Nødhjelps generalsekretær Dagfinn Høybråten.

– Vi oppfordrer nå innstendig partene til å respektere folkeretten, at sivile beskyttes og aldri er et mål, sier han.

Mange drept

28 palestinere er ifølge myndighetene på Gazastripen drept i israelske angrep siden mandag kveld, ti av dem barn.

Slektninger sørger over 11 år gamle Hussain Hamad, som ble drept i et israelsk angrep mot Beit Hanoun på Gazastripen. Foto: AP / NTB
Slektninger sørger over 11 år gamle Hussain Hamad, som ble drept i et israelsk angrep mot Beit Hanoun på Gazastripen. Foto: AP / NTB Vis mer

125 palestinere er såret i angrepene, mange av dem reddet ut av ruinene fra bygninger som ble lagt i grus.

På israelsk side er to kvinner drept og over 60 såret i rakettangrep mot byen Ashkelon, rett nord for Gazastripen, ifølge Haaretz.

Forferdet

Redd Barna er «forferdet» over de israelske flyangrepene mot mål på Gazastripen og de palestinske rakettangrepene mot sivile områder i Israel.

– Det lar seg ikke rettferdiggjøre at barn blir drept eller såret. Vi fordømmer og krever umiddelbar stans i de vilkårlige angrepene mot sivile, blant dem barn, sier hjelpeorganisasjonens landsjef, Jason Lee.

En bil brenner i den israelske byen Ashkelon etter å ha blitt truffet i et palestinsk rakettangrep tirsdag. Foto: AP/NTB
En bil brenner i den israelske byen Ashkelon etter å ha blitt truffet i et palestinsk rakettangrep tirsdag. Foto: AP/NTB Vis mer

– Dette er et grovt brudd på barns rettigheter og de skyldige må stilles til ansvar for sine handlinger og stilles for retten, sier han.

Høy pris

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland reagerer også på meldingene om sivile ofre, blant dem mange barn.

– Palestinske og israelske barn betaler alltid den høyeste prisen når det bryter ut vold. De får ikke bare fysiske arr, men blir også følelsesmessig skadd, sier han.

Egeland viser til «barn i Gaza under nådeløse flyangrep» og «familier i Israel under vilkårlige rakettangrep» og ber verdenssamfunnet «få en slutt på bruddene på folkeretten».

Han ber samtidig partene om å «stanse provokasjonene og beskytte sivilbefolkningen».

Kan ikke tolereres

Norsk Folkehjelps generalsekretær Henriette Westhrin mener Israel som okkupantmakt må ta hovedansvaret for opptrappingen av vold.

– Den uforholdsmessige voldsbruken og maktovergrepene vi er vitne til nå, kan ikke tolereres av det internasjonale samfunnet, sier hun.

Israelske soldater gjennomsøker et hus i Ashkelon som ble truffet av en rakett fra Gazastripen tirsdag. Foto: AP/NTB
Israelske soldater gjennomsøker et hus i Ashkelon som ble truffet av en rakett fra Gazastripen tirsdag. Foto: AP/NTB Vis mer

– Volden er en del av villet israelsk politikk for å fortsette den folkerettsstridige utvidelsen av ulovlige bosetninger på okkupert, palestinsk jord. Nå må Norge bruke sin plass i Sikkerhetsrådet til å stoppe krisen som utfolder seg, sier Westhrin.

Vil trappe opp

Statsminister Benjamin Netanyahu gjorde det tirsdag klart at Israel vil trappe opp angrepene mot militante palestinere på Gazastripen.

– Siden i går har hæren utført hundrevis av angrep mot Hamas og Islamsk hellig krig (Jihad) på Gazastripen, og vi vil ytterligere intensivere våre angrep, sa han.

Tirsdag ble det meldt om en rekke nye rakettangrep mot Israel fra Gazastripen, og Hamas truet med å omdanne Ashkelon til «et helvete».

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer