Hizbollah-sjefen skal bryte tausheten for første gang siden krigsutbruddet

Hizbollah-sjef Hassan Nasrallah skal fredag holde en tale i Libanon. Det blir første gang han uttaler seg siden krigsutbruddet mellom bevegelsens allierte Hamas og Israel.

På bildet, publisert av Hizbollahs pressekontor 25. oktober, snakker Hizbollah-sjef Hassan Nasrallah (høyre) med lederen av palestinsk Islamsk jihad Ziah al-Nakhleh og Hamas' nestleder Saleh al-Arouri i Beirut. Fredag holder Hizbollah-sjefen sin første tale siden krigsutbruddet mellom Israel og Hamas. Foto: Hizbollahs pressekontor / AP / NTB
På bildet, publisert av Hizbollahs pressekontor 25. oktober, snakker Hizbollah-sjef Hassan Nasrallah (høyre) med lederen av palestinsk Islamsk jihad Ziah al-Nakhleh og Hamas' nestleder Saleh al-Arouri i Beirut. Fredag holder Hizbollah-sjefen sin første tale siden krigsutbruddet mellom Israel og Hamas. Foto: Hizbollahs pressekontor / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Forventninger blandet med frykt råder i Midtøsten før den mektige Hizbollah-lederen stiller seg foran kameraene i en forstad til Beirut klokken 14 norsk tid.

Siden Hamas-angrepet mot Israel 7. oktober har det vært økende konfrontasjoner ved Libanons sørlige grense, primært mellom Israel og den sjiamuslimske Hizbollah-bevegelsen, som er alliert med palestinske Hamas.

Frykten for at konflikten skal spre seg ytterligere i Midtøste,n øker, og USAs president Joe Biden har gjentatte ganger advart Hizbollah mot å blande seg inn.

Gruppens 19 rakettangrep mot Israel torsdag førte til at den israelske hæren (IDF) svarte med et «bredt angrep» mot Libanon for å ødelegge Hizbollah militære kapasiteter. USAs nasjonale sikkerhetssjef John Kirby sa imidlertid torsdag at de ikke ser tegn til at gruppen vil gå inn i konflikten på Gazastripen med full styrke.

Hizbollah støttes av Iran, og landets utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian har advart om at «regionen er en kruttønne» og at «alt er mulig» om ikke Israel slutter å angripe Gaza.

Hizbollah-sjefens ventede tale kringkastes som en del av et arrangement i Beiruts sørlige forsteder, der gruppen står sterkt, til minne om krigere drept i israelske rakettangrep.

På libanesisk side er over 70 mennesker drept, der minst 50 er Hizbollah-krigere, men også andre stridende og sivile, samt en Reuters-journalist, ifølge en AFP-rapport.

På israelsk side har ni mennesker mistet livet, åtte soldater og en sivil, ifølge IDF.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer