Historisk vedtak i Ap: Vil utvide grensen for selvbestemt abort

Arbeiderpartiets landsmøte sier ja til å avvikle abortnemndene. Det vil i praksis bety selvbestemt abort til uke 18.

– En seier til AUF, sier leder i Aps redaksjonskomité Anniken Huitfeldt. Lørdag vedtok Aps landsmøte å gå inn for en historisk endring av abortloven. Foto: Torstein Bøe / NTB
– En seier til AUF, sier leder i Aps redaksjonskomité Anniken Huitfeldt. Lørdag vedtok Aps landsmøte å gå inn for en historisk endring av abortloven. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

AUF jubler over vedtaket.

– Vi er veldig stolt av å ha fått vedtatt å avvikle abortnemndene til uke 18. Det er historisk. Nå skal kvinner sikres selvbestemmelse og slippe å forklare seg for en nemnd, sier AUF-leder Astrid Hoem til NTB.

– Det er et stort gjennomslag for oss i AUF, føyer hun til.

Kompromiss

I utgangspunktet var det uenighet i partiet om saken. Et flertall i programkomiteen gikk i utgangspunktet inn for at en nedlegging av abortnemndene i første omgang bare skulle utredes, mens et mindretall gikk inn for avvikling.

Først fredag kveld kom et samlende forslag, som altså ble vedtatt, på bordet.

Der heter det at «Arbeiderpartiet vil avvikle nemndsystemet i abortloven mellom uke 12 og 18 og utrede et alternativ med trygg oppfølging og medisinsk veiledning mellom uke 12 og 18. Kvinnens selvbestemmelse skal sikres.»

AUF-seier

– Dette er en seier til AUF – og veldig mange andre, sa leder i redaksjonskomiteen Anniken Huitfeldt da hun la fram forslaget for landsmøtet før voteringen lørdag.

Huitfeldt framholder på sin side at redaksjonskomiteen spesielt har lagt vekt på innspill fra leger som sitter i abortnemndene, og påpeker at 99 prosent av alle søknader om abort etter 12. uke blir innvilget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer