Historisk lav fyllingsgrad i vannmagasinene i sør

Vannmagasinene i Sørvest-Norge sto på stedet hvil i forrige uke. På Østlandet gikk fyllingsgraden marginalt opp, men nivåene er langt under normalen.

Fyllingsgraden i vannmagasinene er på vei opp, men er fortsatt langt under normalen i Sør-Norge. Dette bildet viser Dokkfløyvatnet i Oppland fylke. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB
Fyllingsgraden i vannmagasinene er på vei opp, men er fortsatt langt under normalen i Sør-Norge. Dette bildet viser Dokkfløyvatnet i Oppland fylke. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Vis mer
Publisert

Det viser den ukentlige magasinstatistikken fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Samlet sett lå fyllingsgraden i vannmagasinene i Norge på 65,1 prosent ved utgangen av forrige uke. Det er en økning på 1 prosentpoeng fra uka i forveien.

Normalen de siste 20 årene har vært et nivå på 73,3 prosent på denne tida av året.

Det er vannmagasinene sør i landet som trekker ned. Mens fyllingsgraden er godt over normalen i Nord-Norge og Midt-Norge, lå den på bare 48,3 prosent i Sørvest-Norge ved utgangen av uka. Det er det laveste nivået som er målt i uke 29 de siste 20 årene. Nivået er uendret fra uke 28.

På Østlandet lå fyllingsgraden på 66,9 prosent, marginalt opp etter å ha falt til 66,6 prosent uka i forveien. Også her er nivået på det laveste som er målt i uke 29 de siste 20 årene.

Statnett endret i mai vurderingen av kraftsituasjonen i Sør-Norge fra grønt til gult nivå. Det betyr at risikoen har økt for rasjonering av strøm til vinteren. Ved grønn farge vurderes risikoen for dette til under 5 prosent, mens den ved gul farge er under 20 prosent.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) har fulgt opp ved å gi kraftprodusentene en klar oppfordring om å holde igjen på vann som kan lagres. Han har også innført en egen rapporteringsordning for de store kraftprodusentene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer