Historien om Karoline er månedens sak på SOL

Vi i SOL vil fra nå av kåre månedens sak. Og i mars var det ingen tvil. Den urettferdige behandlingen av Karoline (18) fra Meråker i Nord-Trøndelag skapte et voldsomt engasjement.

På forsiden til SOL legger vi ut rundt 150 saker i døgnet, og vi vurderer minst like mange som ikke blir brukt. Samtidig får vi mer enn 200 tips i døgnet fra redaksjoner rundt i hele landet som gjerne vil ha sine saker på SOL. Og vi ser at det produseres veldig mye som er viktig, morsomt, nyttig, spennende og engasjerende. Derfor har vi lyst til å gjøre litt stas på landets redaksjoner ved å kåre månedens sak. Følgende kriterier ligger til grunn for vår kåring: *Saken skal være norsk. *Saken skal engasjere leserne og skape stor trafikk. *Saken bør ha et tema det er lett å identifisere seg med. *Saken skal være laget på en slik måte at den har interesse i hele landet selv om det er en lokalsak. *Saken skal helst handle om en person, eller ha et bilde som i seg selv er så oppsiktsvekkende at det er selve historien. *Saken skal ha nyhetsverdi. Gjennom året kommer du til å se at alle type saker vil nå opp i kåringene. Det må ikke være tunge og avslørende nyhetssaker. Det kan også hende at en skikkelig gladsak klatrer helt til topps en måned. Vi vet at de faste brukere av SOL setter pris på den miksen av innhold vi har, og det kommer også til å synes i kåringene. Juryen består av oss som lager forsiden i SOL, samt én ekstern person som også har lang, journalistisk bakgrunn.

Karolines kamp

I mars var det mange gode kandidater som kjempet om tittelen «Månedens sak», men det var likevel Adresseavisen sin avsløring om at Karoline Ånstad Arntsen ikke ble tilbudt å være med klassen sin til Gran Canaria som etter hvert skilte seg klart ut. 18-åringen fra Meråker, som har Downs syndrom, ante ingen ting om turen før klassekameratene hennes hadde reist avgårde på utveklsingstur til Spania. Saken lå på forsiden til SOL første gang torsdag 20. mars, kort tid etter at Adresseavisen hadde publisert sin første artikkel. Trøndelags største avis fulgte opp saken, og lesere fra hele landet engasjerte seg til støtte for Karoline. Skoleledelsen la seg flate og noen dager senere reiste 18-åringen ned til de andre klassekameratene på Gran Canaria. Og der så det ut som hun storkoste seg. Nå er Karoline tilbake i skolehverdagen sammen med klassekameratene på kokk- og servitørlinja ved Ole Vig videregående skole i Stjørdal. SOLs jury sier følgende om saken: Viktig sak om å føle seg ekskludert på et sted (skolen) der vi skal lære at alle er like mye verdt. En sak som vekket leserne og som spredde seg raskt i sosiale medier. Skolen snudde, og Karoline fikk sin rettmessige tur til slutt. Fokuset som denne saken fikk fører trolig til at dette neppe skjer igjen ved denne skolen, og forhåpentligvis ikke ved noen andre skoler heler. Godt løst og gjennomført av Adresseavisen.

Øvrige kandidater

Men det var ikke bare saken om Karoline som skapte engasjement hos SOLs lesere i mars. Med i vurderingene om å bli månedens sak var også disse tre: Bilforhandleren som plutselig fikk se bilde av demobilen sin i lysløypa utenfor Tromsø vakte naturlig nok interesse hos flere enn ham. Her kan du lese hele artikkelen i Nordlys. En ny treningstrend blant unge jenter, som handler om tung styrketrening, får ekspertene til å rope varsko. Skapte også stor interesse blant SOLs lesere. Hele saken finner du i Avisa Nordland. En helt annen karakter er det på saken om Sara (23) som er livredd sin egen familie og som lever i skjul av frykt for at slektninger skal gjøre alvor av truslene om å forsøke og drepe henne.  En svært gjennomarbeidet og grundig sak om tvangsekteskap og andre kulturelle problemstillinger i innvandrermiljøene. Les hele artikkelen i Aftenposten. kandidater_samleDette er de tre sakene som kom nærmest vinneren i mars måned.