Hevder våpenhvilen blir brutt: - Galskap

Myndighetene i den ukrainske havnebyen Mariupol sier evakueringen av sivile fra byen har blitt utsatt. De mener at Russland ikke overholder våpenhvilen.

Brann i et boligområde i Mariupol. Bildet er tatt torsdag 3. mars. (Foto: Reuters/NTB)

Brann i et boligområde i Mariupol. Bildet er tatt torsdag 3. mars. (Foto: Reuters/NTB)

Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

– På grunn av at russisk side ikke overholder våpenhvilen og har fortsatt angrepene mot både Mariupol og omgivelsene, og av sikkerhetsmessige årsaker, har evakueringen av sivilbefolkningen blitt utsatt, sier myndighetene i byen i en uttalelse i sosiale medier.

Evakueringen var ventet å starte klokken 10 norsk tid. Uavhengige kilder har ikke bekreftet at våpenhvilen er brutt.

– Russerne fortsetter å bombe oss. Det er galskap, sier Mariupols varaordfører, Sergej Orlov, til BBC.

Forhandler

– Det er ingen våpenhvile i Mariupol, og det er ingen våpenhvile langs evakueringsruten. Våre sivile er klare til å flykte, men de kan ikke rømme under angrepene, sier han.

I uttalelsen fra de lokale myndighetene bes innbyggerne i Mariupol om å spre seg og finne steder de kan søke tilflukt. Mer informasjon om evakueringen kommer snart, heter det.

– For øyeblikket pågår det forhandlinger med Russland for å etablere våpenhvilen og sikre en trygg humanitær korridor, skriver myndighetene.

Omringet

Ukraina hadde ventet at mer enn 200.000 sivile kom til å forlate Mariupol under våpenhvilen ved hjelp av den humanitære korridoren som har blitt opprettet etter avtale med Russland.

I byen Volnovakha, som våpenhvilen også gjelder for, ventes det at 15.000 kommer til å evakuere.

Den strategisk viktige havnebyen Mariupol ved Azovhavet sørøst i Ukraina, som har rundt 450.000 innbyggere, er omringet av russiske styrker og russisk-støttede separatister, ifølge ordfører Vadym Boitsjenko.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer