Hevder Ukraina planlegger en provokasjon med en «skitten bombe»

Den russiske forsvarsministeren Sergej Sjojgu snakket søndag med forsvarsministrene i USA, Storbritannia, Frankrike og Tyrkia.

Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu har søndag snakket med forsvarsministrene i flere land i Europa. Bildet er skaffet til veie av russiske Sputnik. Foto: Grigory Sysiyev / AP / NTB
Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu har søndag snakket med forsvarsministrene i flere land i Europa. Bildet er skaffet til veie av russiske Sputnik. Foto: Grigory Sysiyev / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utviklingen i Ukraina var tema for samtalene mellom Sjojgu og USAs Lloyd Austin, Storbritannias Ben Wallace, Frankrikes Sebastien Lecornu og Tyrkias Hulusi Akar.

Kreml sier Sjojgu tok opp «tendensen mot videre, ukontrollert eskalering» i Ukraina. Den russiske forsvarsministeren kom også med påstander om at Ukraina planlegger en provokasjon med en «skitten bombe» i sitt eget land. Begrepet brukes gjerne om en bombe der det er blandet inn radioaktivt materiale.

– Sjojgu hevdet at Ukraina planlegger handlinger i samarbeid med vestlige land, inkludert Storbritannia, for å eskalere konflikten i landet. Forsvarsminister Wallace avviste disse påstandene og advarte mot å bruke slike beskyldninger som et påskudd til ytterligere opptrapping, heter det i en uttalelse fra det britiske forsvarsdepartementet.

– Absurd og farlig

Ukrainske myndigheter reagerer skarpt på bombepåstanden, og kaller den absurd og farlig.

– For det første – Ukraina har forpliktet seg til ikkespredningsavtalen om atomvåpen. Vi har ikke noen «skitne bomber» og har ikke planer om å skaffe dem. For det andre så beskylder gjerne russerne andre for ting de planlegger å gjøre selv, sier Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba i en Twitter-melding.

Ukrainas president kommenterte også Sjojgus påstand.

– Hvis Russland ringer og sier at Ukraina angivelig planlegger noe, betyr det bare en ting: Russland har allerede forberedt det, sa Volodymyr Zelenskyj i en uttalelse i sosiale medier. Han ba om en kraftig reaksjon fra det globale samfunnet.

Angrep mot ukrainsk infrastruktur

Sjojgus samtale med USAs forsvarsminister Lloyd Austin søndag var den andre på bare tre dager. De to snakket også sammen på fredag, og samtalen da skal ha vært den første siden midten av mai. En amerikansk kilde med kjennskap til hva som ble diskutert, sier at påstandene om ukrainske provokasjoner var tema også her.

Russland har den siste tiden trappet opp angrepene mot ukrainsk infrastruktur kraftig, og elektrisitetsnettet i landet er særlig hardt rammet. Krysserraketter og det som skal være iranskbygde droner, er tatt i bruk.

Ukrainske styrker setter på sin side de russiske okkupasjonsstyrkene under hardt press, og har den siste tiden rykket fram mot byen Kherson i sør.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer