Hevder Nord-Korea henretter folk for narkotikabruk og religion

Nord-Korea henretter mennesker for narkotikabruk, deling av sørkoreanske medier og religiøse aktiviteter, ifølge en rapport fra Sør-Korea.

Rapporten detaljerte beskrivelser av menneskerettighetsbrudd begått av Kim Jong Uns statsapparat, fangeleirer, bruk av tortur, offentlige henrettelser og vilkårlige pågripelser. Arkivfoto: Ahn Young-joon / AP / NTB
Rapporten detaljerte beskrivelser av menneskerettighetsbrudd begått av Kim Jong Uns statsapparat, fangeleirer, bruk av tortur, offentlige henrettelser og vilkårlige pågripelser. Arkivfoto: Ahn Young-joon / AP / NTB Vis mer
Publisert

Rapporten er utarbeidet av det sørkoreanske departementet som jobber for en forsoning mellom Nord- og Sør-Korea.

Den tar for seg vitneforklaringer samlet mellom 2017 og 2022 fra mer enn 500 nordkoreanere som flyktet fra hjemlandet.

– Henrettelser utføres i stor grad for handlinger som ikke rettferdiggjør dødsstraff, inkludert narkotikaforbrytelser, distribusjon av sørkoreanske videoer og religiøse og overtroiske aktiviteter, skriver departementet i rapporten ifølge Reuters.

Kraftig fall i avhoppere

Rapporten gir ikke et eksakt tall på personer som er henrettet, men inneholder detaljerte beskrivelser av menneskerettighetsbrudd begått av myndigheter, fangeleirer, bruk av tortur, offentlige henrettelser og vilkårlige pågripelser.

Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol mener rapporten er viktig for å bedre informere verdenssamfunnet om de «grusomme overgrepene som Kim Jong-un og myndighetene påfører befolkningen». Arkivfoto: Im Hun-Jong / AP / NTB
Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol mener rapporten er viktig for å bedre informere verdenssamfunnet om de «grusomme overgrepene som Kim Jong-un og myndighetene påfører befolkningen». Arkivfoto: Im Hun-Jong / AP / NTB Vis mer

Reuters skriver at de ikke har kunnet bekrefte funnene i rapporten, men at den er i tråd med tidligere FN-undersøkelser og rapporter fra ikke-statlige organisasjoner.

Nesten 34.000 nordkoreanere har bosatt seg i Sør-Korea, men antallet avhoppere har falt kraftig de siste månedene på grunn av strammere grensesikkerhet.

– Fortjener ikke bistand

Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol omtaler rapporten er viktig for å bedre informere verdenssamfunnet om de «grusomme overgrepene som Kim Jong-un og myndighetene påfører befolkningen».

Falsk video delt av det russiske utenriksdepartementet avslørt. Video: Twitter @RussianEmbassy. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

– Nord-Korea fortjener ikke en eneste krone av økonomisk bistand mens landet forfølger sine atomambisjoner, legger han til.

Nord-Korea har avvist kritikken og sier den er en del av et komplott for å styrte Kim Jong Uns styre.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer