Hevder Nigers avsatte regjering har gitt klarsignal for franske angrep

Kuppmakerne i Niger hevder landets avsatte regjering har gitt Frankrike klarsignal til å angripe presidentpalasset for å prøve å frigi president Mohamed Bazoum.

Niger er et av verdens fattigste land og har opplevd fire kupp siden løsrivelsen fra Frankrike i 1960. Her er støttespillere av kuppmakerne i gatene i hovedstaden Niamey forrige uke. Flere av dem hadde plakater hvor det sto «Ned med Frankrike, lenge leve Putin». Foto: Sam Mednick / AP / NTB
Niger er et av verdens fattigste land og har opplevd fire kupp siden løsrivelsen fra Frankrike i 1960. Her er støttespillere av kuppmakerne i gatene i hovedstaden Niamey forrige uke. Flere av dem hadde plakater hvor det sto «Ned med Frankrike, lenge leve Putin». Foto: Sam Mednick / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Påstanden ble fremsatt av oberst Amadou Abdramane, som er en av kuppmakerne, på en statlig fjernsynskanal mandag morgen. Han sier utenriksminister og fungerende statsminister Hassoumi Massoudou har signert godkjenningen.

Massoudou har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Den tidligere kolonimakten Frankrike har fordømt kuppet og krevd at Bazoum blir gjeninnsatt. Landet har ikke kunngjort noen planer om å gripe inn militært.

Militærjuntaen, som tok makten og sperret Bazoum inne i presidentpalasset forrige uke, har tidligere advart mot eventuelle utenlandske forsøk på å frigjøre president. Kuppmakerne sier det vil føre til blodbad og kaos.

Statskuppet har møtt fordømmelse verden over. Forrige uke varslet både Frankrike og EU at de innstiller alt sikkerhetssamarbeid med Niger og stanser all bistand til landet. Mandag fulgte Tyskland etter.

Russiske myndigheter sier at de er dypt bekymret for utviklingen i Niger.

– Vi ber om en rask gjenoppretting av rettsstaten i landet og tilbakeholdenhet fra alle parter slik at dette ikke resulterer i menneskelige skader, sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov på en pressekonferanse mandag.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer