Hevder hun fikk kreft av talkum: Selskap må betale over 600 millioner i erstatning

Johnson & Johnson i hardt vær.Flere amerikanske medier melder at det farmasøytiske selskapet Johnson & Johnson i hardt vær for tida.

BBC skriver at Jackie Fox (62) fra Alabama døde av eggstokkreft i fjor. Fox brukte talkum i flere tiår, og familien hevder at hennes død var et direkte resultat av talkum-bruken.

Ifølge en studie gjort av forskere ved Harvard Medical School i Boston, skal daglig bruk av talkumpudderet øke faren for eggstokkreft med cirka 40 prosent.

Jackies familie hevder at firmaet hele tiden har visst om risikoen for kreft, uten å varsle forbrukerne.

- Skuffet over utfallet


NRK skriver at advokatene til Fox viste fram et internt notat i retten fra september 1997.

Her kom det fram at en medisinsk konsulent hos Johnson & Johnson skrev at enhver som benekter risikoen mellom hygienisk talkumbruk og eggstokkreft vil offentlig bli oppfattet på samme måte som de som nektet en sammenheng mellom røyking av sigaretter og kreft.

- Vårt største ansvar er helse og sikkerhet for forbrukerne, og vi er veldig skuffet over utfallet av rettssaken, sier en talskvinne for selskapet til CNN og legger til:

– Vi sympatiserer med saksøkers familie, men mener bestemt at sikkerheten ved bruk av kosmetisk talkum er støttet av flere tiår med vitenskapelige bevis, sa hun.

Millionerstatning


Juryen i den pågående saken ble enige om at Johnson & Johnson blant annet var ansvarlig for bedrageri og uaktsomhet.

Johnson & Johnson er dømt til å betale 10 millioner dollar i erstatning og 62 millioner dollar i straffeerstatning til familien. ​Selskapet skal ta en vurdering på om de skal anke saken eller ikke.