Hevder at Russland har mistet 31.000 soldater

Mer enn 31.000 russiske soldater har måttet bøte med livet siden landet invaderte Ukraina, ifølge Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Ukrainske tjenestepersoner jobber med å laste døde russiske soldater inn på et kjølelager om bord et tog i Kyiv. Den ukrainske regjeringen hevder at Russland har mistet så mange som 31.000 soldater siden invasjonen av Ukraina startet i februar. Foto: Efrem Lukatskij / AP / NTB
Ukrainske tjenestepersoner jobber med å laste døde russiske soldater inn på et kjølelager om bord et tog i Kyiv. Den ukrainske regjeringen hevder at Russland har mistet så mange som 31.000 soldater siden invasjonen av Ukraina startet i februar. Foto: Efrem Lukatskij / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kampene raser for tiden i Donbas-regionen øst i landet. Zelenskyj sa i sin videotale tirsdag sa at russerne jobber med å sette inn ytterligere enheter for å forhindre ukrainske motangrep i Donbas og i Kherson-regionen i sør.

– Men hva er vitsen med det? Majoriteten av de okkuperende styrkene har for lenge siden innsett at de ikke har noen fremtidsutsikter i Ukraina, sa Zelenskyj.

– Siden 24. februar har Russland betalt for sin fullstendig meningsløse krig mot Ukraina med mer enn 300 av landets soldater hver dag. Dagen vil komme da antall døde overgår grensa for hva som er levelig, også for Russland, sa Zelenskyj.

Krigen har vart i 104 dager, og med de 300 soldatene Zelenskyj sier Russland mister per dag, blir det 31.200. Påstanden er ikke bekreftet eller avkreftet fra uavhengig hold, og Russland oppgir langt lavere tall.

Britisk etterretning anslo i slutten av april de russiske tapene til rundt 15.000 soldater. Det er omtrent like mange som de mistet i løpet av drøyt ni år med krigføring i Afghanistan fra slutten av 1979.

Bestrider russisk gjennombrudd i Donbas

Russland styrker har ikke gjort gjennombrudd mot ukrainske styrker i Øst-Ukraina, sier Zelenskyj.

I sin daglige videotale tirsdag brukte han tid på å så tvil om russiske påstander om at seieren er nær forestående.

– Situasjonen ved fronten har ikke blitt endret betydelig de siste 24 timene, sa Zelenskyj, som la til at «det ekstremt heroiske forsvaret av Donbas fortsetter».

De hardeste kampene er rundt Sievjerodonetsk, Lysytsjansk og Popasna, sa Zelenskyj videre.

– Vi har inntrykk av at okkupantene ikke trodde motstanden ville være så sterk, sa presidenten.

Russlands forsvarsminister hevdet tirsdag at Moskva nå har kontroll over 97 prosent av Luhansk-regionen. Ukrainske tjenestepersoner og militæranalytikere sa samtidig at rundt halvparten av Donetsk var tapt til russerne, ifølge nyhetsbyrået AP.

De to regionene utgjør sammen Donbas, som Russland har satt seg som mål å ta.

(NTB)

NÆRT HOLD: Disse bildene skal vise Russlands «supervåpen» i strid, ikke langt unna byen Kherson, ifølge den tyske avisa BILD. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer