Hetebølgen smyger seg nordover

Midt-Norge og nordlige deler av Østlandet kan få 30 grader mot slutten av uka.

Mens Skibladner seiler forbi, hygger Odd Christian Hagen seg med å blåse såpebobler i finværet under Fredvikafestivalen på Gjøvik lørdag. Den lokale festivalen ved Mjøsa arrangeres denne helga for tredje gang etter oppstarten i 2018. 2020-utgaven ble i likhet med mange tilsvarende arrangementer avlyst, men i år er det comeback. Selv om det kun er gitt plass til et publikum på 600 er det tydelig at Festival-Norge så smått er i ferd med å våkne til live igjen. Foto: Heiko Junge / NTB
Mens Skibladner seiler forbi, hygger Odd Christian Hagen seg med å blåse såpebobler i finværet under Fredvikafestivalen på Gjøvik lørdag. Den lokale festivalen ved Mjøsa arrangeres denne helga for tredje gang etter oppstarten i 2018. 2020-utgaven ble i likhet med mange tilsvarende arrangementer avlyst, men i år er det comeback. Selv om det kun er gitt plass til et publikum på 600 er det tydelig at Festival-Norge så smått er i ferd med å våkne til live igjen. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– I første omgang ser det ut til å bli skiftende i dag og i morgen, sier vakthavende meteorolog Julie Solsvik Vågan til NTB mandag morgen.

Tirsdag kveld ventes det skikkelige sommerbyger og torden østafjells, og det legger en liten demper på de høyeste temperaturene. Det blir også regn og regnbyger på Nord-Vestlandet og hele veien nordover i landet.

Men så letner det inn mot onsdag. Da begynner varmen å komme skikkelig, særlig i Midt-Norge og nord på Østlandet. Det er altså her folk kan få føle på sommerens første hetebølge – det vil si temperaturer over 28 grader i minst tre døgn.

Tropenetter i vente

– Fra onsdag og inn mot helga stiger temperaturen sakte, men sikkert opp mot 30 grader. Mange steder vil få over 25 grader, mens termometeret noen steder vil bikke 30 grader, sier meteorologen.

Hun presiserer at det fortsatt ikke er helt sikkert hvor heten vil slå til fullt.

– Det har flyttet litt på seg, og fortsatt er det ikke hogd i stein hvor det kommer.

Lokalt kan det også bli mulighet for tropenetter, mest i indre strøk der det er minst påvirkning fra havet.

Lenger nord er det fortsatt nokså kjølig, men lengst sør i Nordland og på Finnmarksvidda kan det denne uka bli over 20 grader.

Ingen farevarsel om hete

I Danmark og resten av EU sender meteorologene ut farevarsler om både hete- og kuldebølger for å forberede befolkningen på eventuelle problemer. Slike varsler er foreløpig ikke på trappene her i landet.

– Vi har diskutert det, men foreløpig er det ikke aktuelt hos oss. Nå har vi jo nettopp fått et varsel som gjelder lyn, så folk må ha litt tid til å venne seg til det, sier hun.

Meteorologene vurderer mandag om de skal sende ut nettopp lynvarsel det nærmeste døgnet, men noe styrtregnvarsel har det foreløpig ikke vært snakk om.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer