Hetebølgen i USA fører til rekordhøye temperaturer i flere delstater

Farevarsel for ekstrem hete har allerede blitt sendt ut til 100 millioner mennesker i USA, og 60 varmerekorder er slått. Til helgen skal det bli enda varmere.

To personer kjøler seg ned i en fontene i delstaten Illinois i USA 21. juli. Foto: Nam Y. Huh / AP / NTB
To personer kjøler seg ned i en fontene i delstaten Illinois i USA 21. juli. Foto: Nam Y. Huh / AP / NTB Vis mer
Publisert

Helgens værprognoser tyder på at både temperaturen og luftfuktigheten vil stige til kvelende høyder i store deler av USA de neste dagene.

Hetebølgen, som allerede har rammet Europa og ført til hundrevis av dødsfall der, tydeliggjør trusselen klimaendringene utgjør for selv verdens rikeste land.

– Så langt denne uken har vi slått 60 varmerekorder på grunn av heten som omslutter store deler av landet, skrev USAs nasjonale værtjeneste, National Weather Service (NWS), på Twitter torsdag.

Men ekstremværet stopper ikke der. Til uka kan enda flere heterekorder stå for fall.

Opp mot 43 grader

Temperaturene i store deler av sørvestlige USA oversteg 38 varmegrader denne uken, mens enkelte plasser registrerte hele 43 varmegrader.

Lignende temperaturene ble også målt i sørstatene, hvor luftfuktigheten har forsterket ubehaget for flere tusen innbyggere.

Hele 100 millioner mennesker mottok varmerelaterte farevarsler tirsdag, og ifølge NWS vil en «betydelig del av befolkningen» forbli under slike farevarsler gjennom helgen.

En mann hviler i parken i Hoboken i New Jersey, hvor farlige høye temperaturer herjer denne uken. Foto: Andres Kudacki / AP / NTB
En mann hviler i parken i Hoboken i New Jersey, hvor farlige høye temperaturer herjer denne uken. Foto: Andres Kudacki / AP / NTB Vis mer

Nødvarsel

Det er ventet at temperaturene også vil stige ytterligere på østkysten de neste dagene, hvor luftfuktigheten også er høy.

Hovedstaden Washington, samt Philadelphia, har erklært en nødsituasjon på grunn av heten, og bedt innbyggere om å ta visse forholdsregler.

– Få i deg nok å drikke, begrens soleksponering og pass på dine eldre, naboer og kjæledyr, oppfordret ordfører i Washington, Murel Bowser, på Twitter.

Philadelphias folkehelseinstitutt advarte også folk om å aldri la barn og kjæledyr bli sittende i bilen i varmen uten tilsyn.

Klimaanlegg redder dagen

Den trykkende heten ventes å avta i sør og øst USA neste uke, men luftmasser over Stillehavet vil likevel presse temperaturene opp over normalen.

I motsetning til store deler av Vest-Europa, har de fleste amerikanske hjem klimaanlegg, noe som bidrar til å redusere hetebølgens helserisiko. Likevel øker det belastningen av strømnettet i en tid med høyt forbruk.

Både i Texas og New York har innbyggere blitt bedt om å minske energiforbruket for å ikke overbelaste strømnettet.

Forskere har advart om at hetebølger, som de som merkes i USA og Europa nå, vil bli hyppigere og mer intense i årene som kommer på grunn av global oppvarming.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer