Varme franskmenn kjøler seg ned i fontenene ved Eiffeltårnet i Paris. Foto: AP / NTB scanpix
Varme franskmenn kjøler seg ned i fontenene ved Eiffeltårnet i Paris. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Hetebølgen fortsetter i Europa

Flere europeiske land sliter fortsatt med kvelende hete og temperaturer på over 40 grader, men i Frankrike er farenivået nå nedjustert fra rødt til oransje.

Publisert

I den franske landsbyen Gallargues-le-Montueux, 30 kilometer nordøst for Montpellier, ble det målt hele 45,9 varmegrader fredag, og det var ny fransk rekord.

Den forrige rekorden på 44,1 grader var fra august 2003 og ble satt i det samme området.

Frankrike ble dermed det sjuende landet i Europa som har registrert temperaturer på over 45 grader, noe også Bulgaria, Portugal, Italia, Spania, Hellas og Nord-Makedonia tidligere har gjort, ifølge Meteo France.

Lørdag krøp gradestokken opp mot 42 grader flere steder i Frankrike, noe som resulterte i tomme fortauskafeer, lav aktivitet og trengsel ved vannfontenene mange steder.

Heten har fått skylden for flere dødsfall, først og fremst blant eldre, både i Frankrike, Italia, Spania og Tyskland.

– Jeg oppfordrer innbyggerne til å opptre ansvarlig, dødsfall kan unngås under hetebølger, sier Frankrikes statsminister Édouard Philippe.

I Spania har tusenvis av hektar knusktørr skog og utmark gått opp i flammer de siste dagene, og meteorologene der har varslet temperaturer opp mot 40 grader i Madrid-området og 42 grader nordøst i landet.

Søndag ventes det imidlertid at heten i Spania avtar noe.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.