Hetebølgen fortsetter i Europa

Flere europeiske land sliter fortsatt med kvelende hete og temperaturer på over 40 grader, men i Frankrike er farenivået nå nedjustert fra rødt til oransje.

Varme franskmenn kjøler seg ned i fontenene ved Eiffeltårnet i Paris. Foto: AP / NTB scanpix
Varme franskmenn kjøler seg ned i fontenene ved Eiffeltårnet i Paris. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

I den franske landsbyen Gallargues-le-Montueux, 30 kilometer nordøst for Montpellier, ble det målt hele 45,9 varmegrader fredag, og det var ny fransk rekord.

Den forrige rekorden på 44,1 grader var fra august 2003 og ble satt i det samme området.

Frankrike ble dermed det sjuende landet i Europa som har registrert temperaturer på over 45 grader, noe også Bulgaria, Portugal, Italia, Spania, Hellas og Nord-Makedonia tidligere har gjort, ifølge Meteo France.

Lørdag krøp gradestokken opp mot 42 grader flere steder i Frankrike, noe som resulterte i tomme fortauskafeer, lav aktivitet og trengsel ved vannfontenene mange steder.

Heten har fått skylden for flere dødsfall, først og fremst blant eldre, både i Frankrike, Italia, Spania og Tyskland.

– Jeg oppfordrer innbyggerne til å opptre ansvarlig, dødsfall kan unngås under hetebølger, sier Frankrikes statsminister Édouard Philippe.

I Spania har tusenvis av hektar knusktørr skog og utmark gått opp i flammer de siste dagene, og meteorologene der har varslet temperaturer opp mot 40 grader i Madrid-området og 42 grader nordøst i landet.

Søndag ventes det imidlertid at heten i Spania avtar noe.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer