Herjet av narkotika, nød og frykt: - Blitt galere og galere

I Brasils storby São Paulo har kokainmisbruket nådd nye høyder. Beboere, butikkeiere og brukere lider under forfallet og volden som følger narkotikatrafikken.

Brasiliansk politi patruljerer i en gate i sentrum av São Paulo, kjent som Crackland. Rusmisbrukere dominerer store deler av sentrum. Innbyggerne mener myndighetene gjør for lite for å bedre forholdene. Foto: Andre Penner / AP / NTB
Brasiliansk politi patruljerer i en gate i sentrum av São Paulo, kjent som Crackland. Rusmisbrukere dominerer store deler av sentrum. Innbyggerne mener myndighetene gjør for lite for å bedre forholdene. Foto: Andre Penner / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

Forfallet preger Brasil største by. Kokainbrukerne ser ut til å være overalt i sentrum. Rusmisbrukerne lever et miserabelt liv. Ran og forsøpling setter preg på folks liv. Mange velger å flytte ut av byen.

Butikkeier Balduino Alvares har jobbet i sentrum i nærmere 30 år. Han forteller at han nå må starte dagen en time tidligere enn før. Han må komme klokka 6 hvis han skal få tid til å vaske og rense fortauet for avføring, urin og annen skitt foran smykkebutikken sin.

– Siden i fjor har det vært slik, jeg bare hater det, sier Alvares. Det var ikke slik før, da var de narkomane gjerne samlet på et område. Nå vandrer de rusavhengige rundt, sover hvor som helst og gjør fra seg hvor som helst, forteller han.

«Crackland» er overalt

Området han sikter til, lå i kvartalene rundt jernbanestasjonen Julio Prestes, kalt Crackland. Men i dag er byens Crackland nesten overalt i sentrum. Myndighetene i São Paulo startet et program i 2019. Det gikk ut på å tvinge rusavhengige til hele tiden å flytte på seg. Samtidig skulle sosialarbeidere forsøke å få kontakt med dem for å få dem til å godta behandling. Programmet er et samarbeid mellom helsevesen, sosialhjelp og offentlige sikkerhetstjeneste.

Men lokalbefolkningen mener myndighetene ikke har klart å følge opp planen eller håndtere den situasjonen som har oppstått med forsøpling, ran og vold spredt utover byen. Ran som rammer både fotgjengere, butikker og restauranter.

Lokalbefolkningen forteller at mange titalls butikker, restauranter og dagligvarebutikker har stengt siden begynnelsen av året på grunn av den vanskelige situasjonen.

Galere og galere

Den italienske språklæreren Paulo Recife (31) bor i en leilighet i nærheten av en av São Paulos hovedveier. Han kan høre rusavhengige skrike om morgenen og true folk som ser på dem.

– De er blitt galere og galere. Det er blitt veldig vanskelig å bo her, legger han til.

Psykiater Flávio Falcone jobber med rusavhengige. Han forteller at situasjonen er blitt mye verre den siste tiden. Han mener at årsaken blant annet er at myndighetene fjernet et program for å hjelpe rusavhengige til å få skikk på livene sine.

En gang i uken kler Falcone seg ut som en klovn – et middel han bruker for å få kontakt med narkomane. Han jobber sammen med et team som jobber med rusavhengige. De inviterer dem til å synge karaoke og til å delta i konkurranser. De setter deretter deltakerne i kontakt med helsepersonell.

– Noen klarer etter hvert å redusere bruken til et nivå som gjør dem i stand til å arbeide, forteller Falcone.

En av dem som ble med på karaokeshowet, forteller at livet som rusmisbruker er svært vanskelig.

– Men alle her er flotte mennesker. Vi kan være hyggelige mennesker også, sier narkomane Creuza. Ingen er glade for å bo ute på gatene i Crackland, ingen liker å være rusavhengig, legger hun til.

Rusmisbruker Alessandra Bueno Barros er en av tilskuerne til karaoke-showet. Hun setter pris på initiativet, men ser ikke lyst på framtiden.

– Det er ikke noe håp for noen her, mener hun.

Blir truet

Politibetjenten Eduardo har jobbet i sentrum de siste to årene. Han forteller at det er en stor påkjenning og risiko å gå inn i et område der rusavhengige kan komme til å kaste alt innenfor rekkevidde mot dem – steiner, trebiter, glasskår.

– Narkotikaselgerne er ofte blant gruppen med narkomane, og vi har opplevd mange ganger at de oppmuntrer de narkomane til å angripe oss, forteller Eduardo, som ikke vil stå fram med etternavn.

Mer om