Vis mer

Her vil ekstremværet Petra ramme hardest

Frykter opp mot 50 og 70 millimeter nedbør.

(upublisert) Opprettet

I timene etter midnatt begynte nedbøren fra ekstremværet Petra for alvor å skylle ned over landet. Sju fylker er rammet.


Det er ventet flere oversvømmelser og økt flomfare etter hvert som det kommer mer nedbør.


– Vi har begynt å få inn en del nedbør. Det regner nå over hovedstaden, og utover morgentimene vil det bevege seg ytterligere nordover fra Oslo, sier vakthavende meteorolog John Smits ved Meteorologisk institutt klokka 5 torsdag morgen.


Han kan fortelle at nedbøren slår ned i følgende områder: sørlige deler av Telemark, sørlige deler av Buskerud, hele Vestfold, hele Østfold, hele Oslo, mer eller mindre hele Akershus, sørlige deler av Hedmark, og sørlige deler av Oppland.


– Foreløpig har det ikke holdt på så lenge, så det har ikke generert de store mengdene vann ennå, sier han.Ekstremvær


Inntil klokken 7 torsdag er det registrert 39 mm på Landvik ved Grimstad i Aust-Agder, 37 mm på Kjevik, 20 ved Gjerstad stasjon, 20 mm i Tjølling, 15 i Porsgrunn og 12 på Konnerud.


– Sett i sammenheng med den nedbøren som de siste 3 døgn har falt i de aktuelle fylkene anses skadepotensialet stort nok til at varsel om ekstreme værforhold opprettholdes, sier John Smits.


Det er allerede svært vått i store deler av landet, noe som har ført til flom og oversvømmelser de siste dagene. NVE har sendt ut flomvarsel i flere fylker, og det er Numedalslågen og Skiensvassdraget som er hardest rammet.


Det er kombinasjonen av overfylte vassdrag, svært vått terreng og mye varslet nedbør som er årsaken til at meteorologene har sendt ut ekstremværvarsel.Opp mot 70 mm


– Det er kjempevått. Få av landets vassdrag tåler mye mer nedbør før det kan føre til flomlignende tilstander. Det er en vurdering av det mulige skadeomfanget som ligger til grunn, opplyser Meteorologisk institutt.


Smits sier varslene fra onsdag fortsatt gjelder, og at de regner med at det vil falle mellom 50 og 70 millimeter nedbør i løpet av torsdagen.


– Aust-Agder og Telemark får nok aller mest, men vi ser også at det kan komme opp mot 50 millimeter flere andre steder.


Det er ventet at regnværet vil gi seg i løpet av torsdag ettermiddag. (©NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.