Argentina:

Her ventes inflasjonen å øke til 250 prosent i år

Argentina er i enda større økonomiske vanskeligheter enn spådd, heter det i en ny rapport fra OECD.

Et skilt på et marked i Buenos Aires viser prisen på bananer. I 2023 endte inflasjonen i Argentina på 211 prosent. Nå er den ventet å øke til 250 prosent, ifølge spådommer. Foto: NTB / AFP
Et skilt på et marked i Buenos Aires viser prisen på bananer. I 2023 endte inflasjonen i Argentina på 211 prosent. Nå er den ventet å øke til 250 prosent, ifølge spådommer. Foto: NTB / AFP Vis mer
Publisert

Inflasjonen ventes å skyte til værs og ende på 250,6 prosent i år, istedenfor det tidligere ventede 157,1 prosent. Økonomien kommer også til å krympe mer enn man tidligere trodde, skriver Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling i gårsdagens oppdatering av sine spådommer for verdensøkonomien.

Dette skjer samtidig som den nye, svært kontroversielle president Javier Milei har gått i gang med kraftige reformer i den argentinske økonomien og samfunnet. Han har allerede devaluert pesoen med mer enn 50 prosent, kuttet subsidier på drivstoff og transport, og fjernet hundrevis av forskrifter og regler. Nå forsøker han å få gjennom en enorm reformpakke i kongressen, til store protester fra mange argentinere.

– Høy inflasjon og merkbare finanspolitiske innstramminger ventes å føre til produksjonsfall i 2024, før veksten tar seg opp igjen i 2025 idet reformer begynner å virke inn, skriver OECD.

Brutto nasjonalprodukt ventes å krympe med 2,3 prosent i år, sammenlignet med 1,3 prosent i fjor.

(©NTB)

Mer om