Her står de i kø for å nå toppen. Sju har mistet livet den siste uka

Sju mennesker har den siste uka mistet livet på verdens høyeste fjell, Mount Everest, som også er besteget av flere nordmenn de siste dagene.

378 klatrere fra hele verden har fått tillatelse til å bestige verdens høyeste fjell under årets klatresesong. Det har ført til lange køer mot toppen. Dette bildet er tatt 22. mai. (Foto: AFP PHOTO / PROJECT POSSIBLE /NTB scanpix)
378 klatrere fra hele verden har fått tillatelse til å bestige verdens høyeste fjell under årets klatresesong. Det har ført til lange køer mot toppen. Dette bildet er tatt 22. mai. (Foto: AFP PHOTO / PROJECT POSSIBLE /NTB scanpix) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

41 grupper med til sammen 378 klatrere fra hele verden har fått tillatelse til å bestige verdens høyeste fjell under årets klatresesong i april og mai.

Dette har resultert i enorme køer, og for noen har det endt med døden. Fredag ble det opplyst at ytterligere tre klatrere er funnet omkommet, og Mount Everest har dermed krevd sju menneskeliv den siste uka.

– Ytterligere to indiske klatrere døde i går på Mount Everest, sier en talskvinne for turistdepartementet i Nepal.

Et av selskapene som organiserer ekspedisjoner opplyser at en tredje klatrer mistet livet torsdag.

Nærmere 300 klatrere har mistet livet i forsøk på å nå toppen av Mount Everest, som første gang ble besteget av den nepalske sherpaen Tenzing Norgay og Edmund Hillary fra New Zealand i 1953.

Flere nordmenn har lyktes med å nå toppen av verdens høyeste fjell den siste uka, blant dem 29 år gamle Håkon Skog Wiliam Erlandsen fra Mo i Rana som ble den første i verden til å spille saksofon på toppen.

27 år gamle Didrik Dukefoss ble første gudbrandsdøl til å nå toppen, og de to rogalendingene Steinar Salte og Ole Jakob Kjølvik lyktes også.

De norske klatrernes prestasjon blekner imidlertid noe, sammenlignet med den nepalske sherpaen Kami Rita. 49-åringen besteg det 8.848 meter høye fjellet to ganger på en uke og har nå vært på toppen 24 ganger.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer