Økende smitte i Tromsø:

Her øker smitten: - Det er litt pussig

Universitetssykehuset i Nord-Norge går til gul beredskap. 15 personer er innlagt med covid-19. Smitten øker i Tromsø kommune.

Smitten øker i Tromsø, men smittevernoverlegen skjønner ikke hvorfor. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
Smitten øker i Tromsø, men smittevernoverlegen skjønner ikke hvorfor. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) gikk søndag over fra grønn til gul beredskap etter at det har vært en jevn økning med innlagte koronapasienter den siste uken.

Gul beredskap innebærer blant annet at de vurderer ekstra bemanning og forbereder opptrapping av pandemidrift.

Tre på intensiv

Søndag ettermiddag er det 15 innlagte pasienter med covid-19, 14 i Tromsø og én i Narvik. Dette er høyeste antall innleggelser ved UNN siden pandemien startet.

– UNN håndterer dette i tråd med planene vi har. Vi har gode rutiner og systemer. Vi følger situasjonen tett, og kan sette inn tiltak dersom det fortsetter å øke med antall innleggelser, sier klinikksjef David Johansen i en pressemelding.

Tre pasienter ligger på intensivavdeling, men ingen er tilkoblet respirator. Det er godt voksne personer som er innlagt, både uvaksinerte og noen som har fått enten én eller to doser koronavaksine.

Økende smitte

De to siste dagene har Tromsø kommune bekreftet over 60 nye smittetilfeller, skriver iTromsø. Smittevernoverlege i Tromsø Trond Brattland sier til avisa at han ikke helt forstår hvor smitten kommer fra og hvorfor den øker.

– Det er litt pussig, for det er motsatt av tendensen i landet for øvrig. Vi klør oss i hodet, for vi har ingen enkeltutbrudd eller -gruppe som kan forklare det, sier Brattland.

De fleste smittetilfellene er i gruppa 15 til 35 år.

Stabilt antall innlagte siden september

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til VG at det alltid er bekymringsfullt når sykehus må gå til gult beredskapsnivå siden det tyder på at belastningen ved koronapasientene er merkbar ved sykehusdriften.

Selv om smittetallene har gått ned, har ikke tallet på koronapasienter i Norge egentlig gått vesentlig ned siden inngangen av september, ifølge Nakstad.

– Dette tyder nok på at mange fortsatt smittes, men at vi ikke fanger opp like mange smittede nå som det brukes mer selvtester, sier han.

(©NTB)

Mer om