Her kommer vinteren tilbake

Mens Sør-Norge skriker etter regn for å få bukt med skogbrannfaren, har meteorologen både gode og dårlige nyheter. I nord nekter vinteren å slippe taket.

Flere steder er det gode skiforhold, selv om vi har kommet noen dager inn i mai måned. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Flere steder er det gode skiforhold, selv om vi har kommet noen dager inn i mai måned. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

I lengre tid har det vært knusktørt i Sør-Norge, noe som gjør at skogbrannfaren er svært høy. Det er oransje farge på farevarselet for skogbrann for Vestland, Rogaland og hele sørøstlandet.

Ifølge statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes ser det bare ut som det er Vestland som blir velsignet med vann fra oven den nærmeste tiden. Her vil det bøtte ned fra fredag. I sør og på Østlandet vil det fortsette med tørt vær.

– Der er det ikke noe nedbør i prognosene denne uken. Skulle det likevel komme noe, vil det ikke utgjøre noen forskjell, sier Moxnes.

– Så faren vil bare bli forsterket etter hvert som det tørker opp mer og mer, sier hun.

Vinter i nord

I nord er det derimot alt annet enn skogbrannfare. Det er nemlig lite som tyder på at vinteren skal slippe taket med det første.

Moxnes forteller at det kommer en kort periode med litt mildere vær – men at vinteren så kommer tilbake.

– Torsdag og fredag vil det bli nedbør som regn i lavereliggende områder, og det blir litt mindre vinterlig.

– Men så er snøen tilbake i løpet av lørdagen. Da blir det kaldere luft og fortsatt nedbør. Så det ser ikke ut som vinteren helt vil slippe taket i nord, sier meteorologen.

Ski og brannfare

Så mens det er oransje farevarsel for skogbrann i sør, vurderer man fargen på skismurningen i nord. Her har det ikke vært beskjedent med nysnø i det siste.

– Flere steder ligger det metervis med snø. Om du blir fristet av gode skiforhold, så husk at snøskredfaren er betydelig i flere regioner, skriver Yr på Twitter.

Også i vestlige og nordvestlige fjelltrakter i Sør-Norge er det mer snø enn normalt for årstiden og stedvis fine skiforhold.

Meteorologisk institutt ber alle som spenner på seg skiene, om å holde seg oppdatert på varsom.

Varmere på 17. mai

De fleste nordmenn er spent på hva slags vær vi får servert på nasjonaldagen.

– Er det mulig å se hvilken retning det bærer fram mot 17. mai?

– Det er ganske usikkert når man ser så langt fram i tid, men i våre prognoser går det mot stigende temperaturer, sier Moxnes.

Hun legger til at dette gjelder stort sett over hele landet.

Meteorologen forteller at det mest sannsynlige scenarioet er at det blir større områder som får fint vær, men at det også er sannsynlig at det blir lavtrykksaktivitet.

– Begge scenarioene er relativt sannsynlige, sier Moxnes og lar dermed spørsmålet om 17. mai-været henge i luften en stund til.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer