Her kjører Espen inn i Ukraina for andre gang siden krigen startet

Norske Espen Hovde er torsdag i Ukraina for andre gang for å hente ut krigsflyktninger. Han fnyser av de som advarer mot å busse flyktninger til Norge.

Espen Hovde er torsdag i Ukraina for andre gang på kort tid for å hente flyktninger. Sent onsdag kveld passerte han grensen og kjørte videre til byen Lviv for å ta med seg et busslass med flyktninger tilbake. Selv sier han at han kommer til å fortsette til krigen er over. Foto: Torstein Bøe / NTB
Espen Hovde er torsdag i Ukraina for andre gang på kort tid for å hente flyktninger. Sent onsdag kveld passerte han grensen og kjørte videre til byen Lviv for å ta med seg et busslass med flyktninger tilbake. Selv sier han at han kommer til å fortsette til krigen er over. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det er et vanvittig stort behov. Behovet er ikke bare i Ukraina. Behovet er nå i Krakow og overalt i Polen. Fordi mange av de andre bussene du ser kjører innover her, de henter folk som bare blir sluppet av i Polen med beskjed om å klare seg selv, sier en engasjert Espen Hovde til NTB ved grensepasseringen Korczowa – Krakovets.

Sent onsdag kveld rullet bussen hans over grensen til krigsherjede Ukraina, hvor planen er å dele ut vann og annet materiell i byen Lviv og fylle opp bussen med folk som vil ut.

Her krysser bussen grensen mellom Polen og krigsrammede Ukraina. Foto: Torstein Bøe / NTB
Her krysser bussen grensen mellom Polen og krigsrammede Ukraina. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

– Jeg har hele tiden familier som ringer og spør: Kan du komme og hente oss. Kan du hjelpe oss. Dessverre så klare vi jo ikke å hente alle, sier Hovde.

For bare to dager siden – mandag kveld – satt bussjåføren i studio hos NRK på Marienlyst i Oslo i Dagsnytt 18 og fortalte om sin første tur til Ukraina, hvor 29 flyktninger ble hentet ut.

Deretter satte han seg i bussen og kjørte nedover igjen.

Med seg har han en liten gruppe støttespillere og denne gangen også en buss nummer to. I ryggen har de også en folkefinansiering gjennom Spleis og donasjoner fra blant andre Flytoget og Linne hotell og Olavsgård hotell.

Støre advarte

Og Hovde er langt fra alene. Daglig legger nordmenn ut Facebook-poster om at de fyller opp biler og busser med materiell og drar ned til grenseområdene for å dele ut nødhjelp og hente flyktninger med seg tilbake.

Folk ringer Espen Hovde hele tiden. Både folk i Norge som vil bidra med hjelp og folk i Polen og Ukraina som trenger hjelp. Foto: Torstein Bøe / NTB
Folk ringer Espen Hovde hele tiden. Både folk i Norge som vil bidra med hjelp og folk i Polen og Ukraina som trenger hjelp. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

Tidligere i uken gikk statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ut i VG og advarte mot privat busshenting av flyktninger.

– Viljen til å hjelpe som ligger bak dette vil jeg anerkjenne, men jeg vil veldig sterkt understreke at den beste måten vi kan gjøre det på nå, er å gjøre det via de erfarne og etablerte hjelpeorganisasjonene, sier Støre.

Støres poeng var blant annet at flyktningsituasjonen kan bli kaotisk og umulig å håndtere hvis man ikke lykkes med samordning og organisering.

– Begriper ikke

Hovde har liten forståelse for utspillet.

– Støre får mene hva han vil. Men når folk er på flukt … mener han da at de bare skal være på flukt, og at vi ikke skal gjøre noe med det? Jeg kan ikke skjønne og begripe det, sier bussjåføren.

Espen Hovde har dratt inn i Ukraina for andre gang på kort tid for å hente flyktninger. Foto: Torstein Bøe / NTB
Espen Hovde har dratt inn i Ukraina for andre gang på kort tid for å hente flyktninger. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

Han påpeker at det er mange organisasjoner til stede ved grensen med nødhjelp, men at det trengs transport ut derfra for å unngå kaos.

– Flyktningene trenger hjelp til å komme seg videre i Europa, sier han.

I stedet for det han mener er nedsnakking av de utallige private initiativene, mener Hovde at staten kunne ha støttet opp om dem.

– Staten har midler. De kunne lett ha sponset busser. Vi kunne ha kjørt 100 busser, 200 busser hit, sier han.

Selv skal han i hvert fall tilbake til Ukraina etter denne turen også.

– Jeg skal fortsette til dette er over, sier han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer