Her kan de glede seg til hvit jul

Mens de som bor på kysten i vest bør finne frem regntøyet.

Nordpå blir det stabilt vintervær fram mot julaften, mens været sør i landet blir mer skiftende.

– Enkelte steder i Nord-Norge får snøbyger i perioder. Lenger sør er det store nedbørsområder som skal passere, og det blir både vind og nedbør, særlig på Vestlandet og i Midt-Norge. Østafjells blir det bare korte perioder med nedbør, sier vakthavende meteorolog Jon Smits ved Meteorologisk institutt til NTB.

Julekvelden best i øst

Julaften kommer vinden fra nord over hele landet. Dette gir nedbør langs kysten, mens Østlandet, Sørlandet og indre strøk ligger an til å få oppholdsvær.

– Kysten av Nord-Norge vil være et gunstig sted for dem som liker å måke snø på julekvelden. Det blir kuling langs kysten flere steder. På kysten på Vestlandet kan det bli så mildt at nedbøren kommer som regn, sier vakthavende meteorolog Jon Smits ved Meteorologisk institutt til NTB.

– Østlandet ligger stort sett i le. Det kan bli litt vind, men det ser ikke ut som om det kommer nedbør.

De aller fleste stedene i landet vil gradestokken krype til under nullpunktet, men det blir ikke bitende kulde, ifølge meteorologen.

– Smårusk

Oppholdsværet i øst fortsetter utover første juledag, mens nedbøren vil fortsette i kystområdene.

– Det virker som om at det kan komme et mindre lavtrykk inn mot Midt-Norge og Møre og Romsdal i løpet av juledagen. Det kan gi noe mer vind og snøbyger, særlig siste del av første juledag. Det er noe smårusk som kan bli ganske intenst, sier Smits.

– Andre juledag kan dette komme på Vestlandet. Lenger nord i landet fortsetter det stort sett med nordavind og disse moderate snøbygene langs kysten. Det kan også være at det kan komme litt snø på Øst- og Sørlandet. Jevnt over vil det være en vinterlig værtype over det meste av landet, legger han til.

Snøskredfare i fjellet

I fjellområdene blir det hvit jul, og skianleggene garanterer gode forhold i anleggene på Øst- og Vestlandet.

Flere steder har det snødd mellom to til tre ganger mer enn normalt. I tettstedet Røldal i Odda kommune i Hordaland ligger det an til snørekord.

– Her oppe på 800 meter over havet er det omtrent 150 centimeter snø i gjennomsnitt. Helt oppe på toppen er det godt over 200 centimeter. Vi får ikke kommet oss dit for å måle skikkelig, sier Pelle Gangeskar i Røldal skisenter til Skiinfo.

Det store snøfallet gir betydelig snøskredfare i Sogn og Fjordane, Røldal, Sunnmøre og Voss, ifølge varslingstjenesten Varsom. (©NTB)