Her får de gratis barnehage – men dyre flybilletter

Ungene i Finnmark får snart gratis barnehage. Men skyhøye flypriser skaper frustrasjon. Regjeringen utelukker ikke flere tiltak for å lokke folk nordover

Fra høsten av betaler foreldrene til ungene i Elvetun barnehage i Finnmark ingenting for barnehageplassen. Denne uken fikk barnehagen besøk av statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Fra høsten av betaler foreldrene til ungene i Elvetun barnehage i Finnmark ingenting for barnehageplassen. Denne uken fikk barnehagen besøk av statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

– Vi kan ikke være passive i møte med den befolkningsnedgangen vi ser, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

Denne uken besøkte han Elvetun barnehage i Hammerfest i Finnmark, hvor regjeringen har sørget for at det blir gratis for alle barn fra 1. august. Kommunen har opplevd befolkningsnedgang de siste årene.

– Det er også en sikkerhetspolitisk dimensjon i dette. Det bør bo folk i nord. Jeg tror ikke at gratis barnehage er den ene saken som løser det, men det var et tilgjengelig tiltak vi kunne vedta nå raskt, sier statsministeren.

Han understreker at regjeringen er i gang med en distriktsmelding som ser på flere tiltak som kan motvirke fraflytting og befolkningsnedgang i Nord-Norge.

Dyre Oslo-turer

Tilbudet om gratis barnehage gjelder i hele den såkalte tiltakssonen, som består av hele Finnmark og sju kommuner i Nord-Troms.

Innbyggerne har siden 1990 hatt flere økonomiske lettelser, som fritak fra arbeidsgiveravgift, lavere skatt og nedskrivning av studielån.

En av de store diskusjonene i regionen for tiden er skyhøye priser på flybilletter. Tilflyttende som har familie andre deler i landet, betaler for eksempel store summer for å dra hjem til jul.

– Min intensjon er ikke å lage en sånn greie om at det er synd på oss her oppe, at det er forferdelig. Men vi må diskutere det. Når du betaler 12.000 kroner for å reise tur-retur Oslo, så er det noe som er galt, sier Hammerfest-ordfører Terje Wikstrøm (Ap).

Ordfører: – Fordelene spises galant opp

Ordføreren mener mye av vinningen fra godene de har, går opp i spinningen.

– De fordelene vi har i dag med tiltakspakken, spises galant opp av andre faktorer som avstandsulemper og ikke minst økonomiske ulemper av å bo her oppe, sier han.

I Hurdalsplattformen lovet regjeringen å få flere flyavganger og lavere priser på kortbanenettet. Målet er en halvering av prisene på de såkalte FOT-rutene. Men det har foreløpig ikke skjedd.

Støre sier at dagens økonomiske situasjon har påvirket mulighetene, men at flypriskutt fortsatt er regjeringens ambisjon.

– Vi kan få prisene ned også gjennom mer konkurranse mellom selskapene, sier han.

I dag er Widerøe dominerende på kortbanenettet.

– Fantastisk

Utfordringene med flyprisene ble også tatt opp i en paneldebatt om demografi i Tromsø onsdag.

I panelet møtte Støre to trebarnsmødre fra Sør-Finnmark, som begge roser tiltaket med gratis barnehage.

– Jeg synes det er helt fantastisk. Det er over 5.000 kroner i måneden for meg fra august, med to barn i barnehagealder. Det er mye penger, sier Hanne Harila, som er bonde og varaordfører i Vadsø.

Marit M. Vambheim har bakgrunn fra prosjektet «Varanger = Utvikling» og flyttet til Vadsø fra Bergen sammen med mannen for 14 år siden.

Hun er glad for at tiltakspakken endelig styrkes, men understreker også at det koster å bo i nord. Blant annet har boligprisene hatt en svak utvikling.

– Det vi har opplevd, er at regnestykket blir et større og større tapsprosjekt for familieøkonomien. I Norge har jo folk sparepengene sine i bolig. Det er også et regnestykke som har blitt dårligere og dårligere på de 14 årene vi har bodd i Finnmark, sier hun.

– Vi trenger flere unge voksne

Vambheim mener tiltaket med gratis barnehageplass treffer veldig presist.

– Det er rett inn i den målgruppen vi trenger mest av. Vi trenger flere unge voksne som kommer til Vadsø, som kommer til Øst-Finnmark og vil bo og jobbe og fylle de kompetansearbeidsplassene og fagarbeiderplassene vi har. Det er kjempeviktig, sier hun.

Både Vambheim og Harila er opptatt av flyprisene. De betalte 7.500 kroner hver for å dra tur/retur Tromsø, sier de.

– Det er en time med fly hit. Og en time tilbake. Det er en god timespris for Widerøe, sier Harila.

– Det kan godt hende Widerøe har de kostnadene. Men når vi ser på samfunnssikkerheten til Norge, det sikkerhetspolitiske spørsmålet, så er det ingen tvil om at man er nødt til å få ned flyprisene, sier Vambheim.

(©NTB)

Mer om