Vis mer

Her er skoleangrepene som sjokkerte Europa

Flere titalls mennesker har blitt drept på europeiske skoler de siste 20 årene.

(upublisert) Opprettet 1. Skottland: Skolemassakren i Dunblane


  (FOTO: Phil Rider / EPA)

  I mars 1996 skjøt speiderlederen Thomas Hamilton (43) 16 barn og én lærer på Dunblane Primary School i Skottland.  Han tok livet av seg før politiet kom.

  Hendelsen blir omtalt som den verste skoleskytingen i Storbritannias historie, ifølge The Guardian.


 2. Tyskland: Utvist elev gikk til angrep


  (FOTO: Michael Dalder / Reuters)

  Tre mennesker døde og én ble såret i februar 2002 da en utvist elev ved en handelsskole i Freising i Tyskland gikk til angrep. Gjerningsmannen tok til slutt livet sitt.

  Mannen hadde ifølge The Guardian nylig mistet jobben sin.


 3. Tyskland: Ville ikke ta matteprøve - drepte 17 personer


  (FOTO: Jan-Peter Kasper / EPA / NTB scanpix)

  Kort tid etter hendelsen i Freising ble Tyskland nok en gang rystet av en forferdelig skoleskyting. I april samme år skjøt en mann 16 personer og deretter seg selv i Erfurt i Tyskland.

  Flere medier - blant annet VG - skriver at mannen hadde sagt at han ikke ville ta en matematikkprøve kort til før han åpnet ild.


 4. Russland: Gisseldramaet i Beslan


  (FOTO: Sergey Ponomarev / Ap)

  Tsjetsjenske terrorister beleiret i 2004 en barneskole i Beslan i Nord-Ossetia. Gisselaksjonen varte i tre dager og kostet utrolige 338 mennesker livet.

  Blant dem var 155 barn, skriver TV 2.


 5. Tyskland: 18-åring stormet skole


  Sebastian Bosse (t.v.) var mannen bak angrepet på skolen i Emsdetten. Her er han avbildet sammen med to andre lekende med våpen. (FOTO: AFP)

  I november 2006 ble elleve personer skutt av en 18 år gammel tidligere elev på en skole i Emsdetten. Alle de sårede overlevde skytedramaet, men gjerningsmannen tok sitt eget liv.

  Dette var Tysklands tredje skoleskyting på fire år.


 6. Finland: Jokela-massakren


  (FOTO: NTB scanpix)

  Pekka-Eric Auvinen (bildet) stormet Jokela videregående skole november 2007 og skjøt mot elever og lærere. Åtte personer ble drept og flere skadd. Skolens rektor var blant de drepte.

  - Jeg er jo nesten Gud, skrev den 18 år gamle gjerningsmannen i dagboken sin noen dager før massakren, skrev VG i 2008.


 7. Finland: Ny finsk tragedie


  (FOTO: AFP / NTB scanpix)

  Mindre enn ett år senere, i september 2008, ble Finland nok en gang rammet av en skolemassakre da Matti Juhani Saari (22) drepte ti personer på en yrkesskole i Kauhajoki.

  Gjerningsmannen skjøt seg selv og døde senere av skadene. Det ble opplyst at Saari og Auvinen hadde hatt kontakt via e-post.


 8. Sverige: Skoleangrepet i Trollhättan


  (FOTO: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB scanpix)

  Like etter klokken 10 torsdag fikk politiet melding om at en maskert mann bevæpnet med sverd eller kniv gikk til angrep på elever og lærere på en barne- og ungdomsskole i Sverige.

  I skrivende stund er tre personer - en lærer, en elev og gjerningsmannen - bekreftet døde. Ytterligere to personer er alvorlig skadd.

  Gjerningsmannen, en 21 år gammel mann, ble skutt av politiet. Han hadde på seg en svart maske under skytingen.
Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.