Her er Norges første drive-in-valglokale - disse får stemme hjemmefra

Tirsdag åpnet forhåndsstemmingen til stortingsvalget. I Oslo har landets første drive-in-valglokale mottatt sine første stemmer.

Pål Søtorp legger sin stemmeseddel i urnen på Valle Hovin i Oslo, der det tirsdag ble åpnet for drive-in forhåndsstemming ved årets stortingsvalg. Valgfunksjonærer er Are Myrtrøen, Sophie Reichle Hurlen og Dayana Afzali. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Pål Søtorp legger sin stemmeseddel i urnen på Valle Hovin i Oslo, der det tirsdag ble åpnet for drive-in forhåndsstemming ved årets stortingsvalg. Valgfunksjonærer er Are Myrtrøen, Sophie Reichle Hurlen og Dayana Afzali. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Drive-in-stemmingen foregår på På Valle Hovin i Oslo. Det er ett av flere tiltak i valglokalene rundt i landet for at årets stemmeavgiving skal være mer smittevernvennlig.

Midlertidige endringer i valgloven åpner blant annet for at personer i karantene skal få egne valglokaler, mens koronasmittede i isolasjon skal få stemme hjemmefra. Alle skal få bruke stemmeretten sin hvis de vil, og kommunene har ikke lov til å innføre smitteverntiltak som går imot dette prinsippet.

Venter flere forhåndsstemmer

Du kan avlegge forhåndsstemme mellom 10. august og 10. september. Valgdagen er 13. september. På grunn av koronapandemien er det ventet at det blir flere som forhåndsstemmer i år.

Under stortingsvalget i 2017 var det drøyt 1,03 millioner som forhåndsstemte, noe som utgjorde 27,3 prosent av de stemmeberettigede, og nesten 35 prosent av de totale stemmene i valget.

På Valle Hovin i Oslo kan man levere sin stemme direkte fra bilen. Foto: Terje Bendiksby / NTB
På Valle Hovin i Oslo kan man levere sin stemme direkte fra bilen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

– Ja, det er grunn til å forvente økt forhåndsstemming, som også er grunnen til at kommunene har fått adgang til å telle slike stemmer før valglokalene stenger, sa samfunnsdirektør Helge Eide i KS til NTB i helgen.

Første valg med digitalt valgkort

Årets stortingsvalg blir hovedsakelig gjennomført med digitale valgkort, som Valgdirektoratet har sendt ut til befolkningen via Altinn, samt Digipost og e-boks.

– Det er for tidlig å si noe om hvordan det digitale valgkortet blir tatt imot, men vi følger godt med og skal evaluere utsendelsen i etterkant av valget, sier kommunikasjonssjef Kristina Brekke Jørgensen i Valgdirektoratet til NTB.

Hun sier de ikke får så mange henvendelser fra velgere, men at det er noen som lurer på hvordan de kan bruke valgkortet.

– Vi gjennomførte et forsøk med digital utsendelse av valgkort i 2019, og evalueringen fra forsøket viste at de aller fleste syns valgkortet var enkelt å benytte og foretrakk å få det på denne måten.

Hun understreker likevel at man ikke må ha med seg valgkortet til stemmelokalet, da valgkortet først og fremst er en bekreftelse på at du har stemmerett ved valget:

– Det aller viktigste er å huske at man ikke trenger valgkortet for å stemme. Det eneste man trenger er legitimasjon.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer