Her er lønnsvinnerne

Og taperne.

(upublisert) Opprettet

Lønna i norsk arbeidsliv steg med 3,1 prosent i fjor, markant ned fra 2013, viser ferske tall. Trolig vil den holde seg svak også i år.

Nedgangen i lønnsveksten er imidlertid akkurat det eksportbedriftene og industrien bestilte ved inngangen til lønnsoppgjøret i fjor. Da fastslo LO og NHO at lønnsveksten i industrien måte ned med 0,6 prosentpoeng fra 3,9 prosent i 2013.

– Våre anslag ser foreløpig ut til å komme svært nær målet, sa Ådne Cappelen, da han mandag la fram den foreløpige rapporten til Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU).

Den samlede lønnsveksten i industrien i fjor blir anslått til 3,25 prosent, for alle grupper var den gjennomsnittlig 3,1 prosent, mens den for arbeidstakere som tilhører de store forhandlingsområdene var på 3,2 prosent.

Oversikten under viser gjennomsnittlig årslønn, lønnsvekst, og reallønnsvekst etter skatt for utvalgte forhandlingsområder. Lønnstakere i klasse 1 med gjennomsnittlig årslønn og med standardfradrag. Vekst i prosent

Industriarbeidere: 419.800 kroner, 3 % økning Industrifunksjonærer: 650.900 kroner, 3,25 % økning Varehandel: 442.100 kroner, 3,5% økning Bank/finans: 640.500 kroner, 2,9 % økning Statsansatte (ekskl. statlig skoleverk): 507.300 kroner, 3,25 % økning Kommuneansatte (inkl. skoleverket) : 448.700 kroner, 3 % økning Undervisning: 496.000 kroner, 3 % økning Helseforetakene: 506.700 kroner, 3,4 % økning

Alle: 489.900 kroner, 3,1 % økning

Les hele rapporten her.

Reallønna fortsatt opp

Anslagene i denne rapporten vil i stor grad danne rammene for det forestående lønnsoppgjøret. Det synes å være enighet på begge sider av arbeidslivet om at lønnsveksten også i år må være beskjeden av hensyn til industri og eksportrettet næringsliv.

En nokså beskjeden prisvekst i fjor bidro likevel til at reallønnsveksten, eller økningen i kjøpekraft – den delen av lønnsøkningen du sitter igjen med når prisstigningen er trukket fra – økte med 1,6 prosent. Det er omtrent samme økning som året før, da reallønnsøkningen endte på 1,8 prosent.

Skattelettelser har hatt en viss effekt på økningen i kjøpekraften, men den var i fjor svært beskjeden for lønnsutviklingen til hovedgruppene ifølge Cappelen.

Lærerstreiken bremset

Lærerne er blant yrkesgruppene som kommer svakest ut rent statistisk i 2014, med en lønnsutvikling på 2,9 prosent. Det skyldes imidlertid at lærerne streiket i nesten tre måneder i sommer og tidlig høst.

– Hele kommunesektoren hadde en lønnsvekst på 3 prosent, men den ville vært høyere, hvis det ikke hadde vært for streiken, poengterte Cappelen.

TBU spår prisstigningen i år til 2,8 prosent før forventede lave olje-, bensin- og andre energipriser, samt den svake norske krona, regnes inn. Når disse sentrale faktorene tas med, justeres anslått prisvekst i år til 2,25 prosent.

Relativt høy anslått prisvekst og forventninger om et beskjedent lønnsoppgjør, tyder på at reallønnsveksten i år blir minimal. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.