Hvor er det karantenehotell?

Her er karantenehotellene

Om du ankommer Norge etter utenlandsreise er sjansen stor for at du havner på karantenehotell. Men hvor?

HER KAN DU HAVNE PÅ KARANTENEHOTELL: Clarion Hotel & Congress Oslo Airport er et av karantenehotellene ved Gardemoen for innreisende til Norge.Foto: Annika Byrde / NTB
HER KAN DU HAVNE PÅ KARANTENEHOTELL: Clarion Hotel & Congress Oslo Airport er et av karantenehotellene ved Gardemoen for innreisende til Norge.Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert

Selv om reglene er noe endret og man ved visse tilfeller kan slippe karantenehotell ved ankomst fra gule land, er det fortsatt slik at de aller fleste som kommer fra utlandet til Norge må på karantenehotell. På hvilket hotell man havner er helt avhengig av kommunen.

Kommunen bestemmer

Det er kommunene som har ansvaret for organiseringen av karantenehotell. Man blir henvist til et hotell med ledig kapasitet som er innenfor rimelig avstand fra ankomststedet. Med rimelig avstand anses en bil-/busstur på inntil 2 timer å være innafor. Kommunen skal også sørge for transport til karantenehotellet fra ankomststedet. Dersom man kommer med egen bil kan man kjøre fra ankomststedet selv. Karantenehotellene ligger i hovedsak i kommuner nær større grenseoverganger.
Ved ankomst er man forpliktet til registrering på hotellet, man skal også få informasjon om testing, rutiner og smittevernregler knyttet til oppholdet.

Priser for karantenehotell

Selv om karantenehotell er påbudt og man må på det dersom man ikke oppfyller kravene for unntak, må man selv ta regningen. Voksne over 18 år må betale en egenandel på 500 kroner per døgn. Barn under 10 år skal ikke betale egenandel da de bor på rom med foresatte. Barn i alderen 10 til 18 år må betale 250 kroner per døgn. Ankommer du Norge for å jobbe eller utføre oppdrag skal arbeids- eller oppdragsgiveren din betale egenandelen på 500 kroner per døgn. Dersom man studerer i utlandet, har norsk statsborgerskap og kommer til Norge for studieopphold, skal man ikke betale egenandel.

Unntak av karantenehotell

Fra og med i dag blir coronasertifikatet tilgjengelig og kan tas i bruk fra fredag av. Med coronasertifikatet vil det også skje noen endringer med karanteneordningen. Med coronasertifikatet vil man kunne se om personen har blitt vaksinert eller har vært smittet de siste seks månedene. Da kan man slippe karantenehotell, og heller ta karantenen hjemme ved ankomst til Norge. Dette gjelder også mindreårige som reiser alene eller sammen med en foresatt som er beskyttet. I tillegg gjelder unntak for karantenehotell dersom man kommer fra et land innenfor EØS, Schengen eller UK, og smitten i det gitte landet er under 150 smittede per 100.000 innbygger de siste 14 dagene. Det betyr derimot ikke at man slipper karantenen i seg selv, men at den kan gjennomføres hjemme eller på gitt adresse. Om smittetrykket er høyere enn 150 smittede per 100.000 innbygger de siste 14 dagene i landet man kommer fra i EØS, Schengen eller UK, eller ligger utenfor dette er regelen at man må på karantenehotell til negativt test er fremlagt (inntil tre døgn etter ankomst) også ta resten av karantenen hjemme. Dersom det er særlig høyt smittepress, må man oppholde seg på karantenehotell fram til negativ test tidligst etter sju døgn.

Kilder: Helse-Norge, Regjeringen, Helsedirektoratet.

Mer om