Kongen fyller 83

– Hemmeligheten er å sove godt om natten

Fredag er det 83 år siden kong Harald ble født på Skaugum i Asker. Han er fortsatt i god aktivitet og skal snart på en reise til Jordan.

Kong Harald under 17. mai-feiringen, da han tradisjonen tro vinket til barnetoget fra slottsbalkongen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.
Kong Harald under 17. mai-feiringen, da han tradisjonen tro vinket til barnetoget fra slottsbalkongen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix. Vis mer
Publisert

– Feiringen blir privat, sier kommunikasjonssjef Guri Varpe på Slottet til NTB. Utover det har hun ingen kommentar om hvordan kongefamilien skal tilbringe bursdagen.

Kongen har lagt bak seg et tidvis tøft år. I julen tok hans tidligere svigersønn Ari Behn sitt eget liv. I nyttårstalen fortalte kong Harald at dødsfallet har preget kongefamilien sterkt.

– Av og til er ikke livet til å holde ut. For enkelte blir det så mørkt at ingenting hjelper. Ikke engang kjærligheten til sine aller nærmeste. Noen ser ingen annen utvei enn å forlate livet. De som står igjen, må leve videre. Fattigere – uten den de var glad i, sa kongen i talen.

I januar ble kong Harald innlagt på Rikshospitalet på grunn av svimmelhet, men det ble ikke oppdaget noen alvorlig sykdom. Han var innlagt i en uke før han ble utskrevet og var i en periode sykmeldt.

Han var også sykmeldt noen dager før jul på grunn av en virusinfeksjon.

Ut på tur

Men nå er kongen friskmeldt, og i starten av mars skal han og dronningen etter planen på sitt 50. statsbesøk. Denne gangen går turen til Jordan for å besøke kong Abdullah og dronning Rania på det som blir det første statsbesøket deres i Midtøsten.

Kongeparet skal blant annet besøke en jenteskole, Jesu døpested ved Jordan-elven, Dødehavet og den berømte oldtidsbyen Petra.

Med på turen er utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), som tidligere har skrytt av hvor spreke bursdagsbarnet og dronningen er.

– De er godt voksne, det er det ingen tvil om. Men jeg har ikke akkurat merket noen reduksjon i tempoet av den grunn. Dette er mitt fjerde statsbesøk med kongen og dronningen, og tre av dem har vært til land langt bort. Først til Argentina og Kina i fjor, og nå hit, sa Søreide under statsbesøket til Chile i mars.

– Hemmeligheten er å sove godt om natten, svarte kongen.

Står på

Det siste året har kongeparet også vært på fylkestur til Hordaland og kommunene Jondal, Odda, Granvin, Ulvik og Askøy.

I august feiret de konfirmasjonen til barnebarnet, arveprinsesse Ingrid Alexandra.

– Du er pliktoppfyllende, bevisst og flink. Du er varm og klok. Du har humor, sa en rørt konge i sin tale.

Selv om kongen begynner å nærme seg midten av 80-årene, har han ingen planer om å abdisere. I et intervju med Dagens Næringsliv i fjor gjentok han tidligere forsikringer om at han aldri kommer til å forlate tronen så lenge han lever.

– Det er blitt tradisjon i dette landet for at vi holder på til «the bitter end», sa han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer