Hemmelig politiapp førte til pågripelser av hundrevis av kriminelle verden rundt

En internasjonal politioperasjon mot organisert kriminalitet har ført til hundrevis av pågripelser. En rekke land, blant dem Norge, ser ut til å være involvert.

Penger beslaglagt av australsk politi i den globale Operation Ironside. Foto: NTB scanpix / Australian Federal Police
Penger beslaglagt av australsk politi i den globale Operation Ironside. Foto: NTB scanpix / Australian Federal Police Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det føderale australske politiet (AFP) opplyser at 224 personer er pågrepet bare i Australia i forbindelse med operasjonen og at det er tatt beslag av 3,7 tonn narkotika, 104 våpen, og mange millioner dollar i kontanter, samtidig som det er blitt aksjonert mot 20 drapstrusler.

Operasjonen har fått navnet «Operation Ironside» og har pågått siden 2018. AFP har sammen med amerikanske FBI i hemmelighet drevet en kryptert kommunikasjonsplattform kalt ANoM, der aktørene har kommunisert, heter det.

Aksjoner i flere land

De ble drevet til ANoM etter at politiet lyktes med å få stanset en annen kryptert plattform. Ifølge den australske kringkasteren ABC , som omtaler aksjonen som den største i landets historie, ble det planlagt henrettelser, storimport av narkotika og hvitvasking via appen.

Foto: NTB scanpix / Australian Federal Police
Foto: NTB scanpix / Australian Federal Police Vis mer

Mer enn 11.000 personer brukte appen, og myndighetene kunne angivelig lese så mange som 25 millioner meldinger i sanntid. Det ble gjennomført politiaksjoner også i USA og Europa mandag, skriver ABC.

AFP varsler at det kan ventes flere pågripelser både innenlands og globalt i tilknytning til operasjonen.

Europol-pressekonferanse

Det svenske nyhetsbyrået TT skriver at det europeiske politisamarbeidet Europol skal holde pressekonferanse klokka 10 tirsdag, der det skal orienteres om en stor innsats «mot noen av verdens fremste kriminelle». Også svenske Polismyndigheten skal være til stede.

Pressekonferansen har sammenheng med politiaksjoner flere steder i Sverige mandag morgen, ifølge TT. Videre skriver nyhetsbyrået at også Norge, Danmark, Finland, Storbritannia, Tyskland og USA har inngått i operasjonen.

(©NTB)

Mer om