Helsedirektoratet setter foten ned: Fotballandslagets reise til Romania og Østerrike utsatt

Det uklart hva som skjer med Norges kamper mot Romania og Østerrike. Helsedirektoratet mener landslagets reise utfordrer bestemmelsene i den norske forskriften.

Landslagssjef Lars Lagerbäck og Frode Grodås på vei til bussen utenfor hotellet på Storo lørdag. Foto: Vidar Ruud / NTB
Landslagssjef Lars Lagerbäck og Frode Grodås på vei til bussen utenfor hotellet på Storo lørdag. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

Det melder Norges Fotballforbund i en pressemelding. Helsedirektoratet kom med sin innvending under et møte lørdag formiddag.

«NFFs vurdering er at forskriften ikke har tatt høyde for situasjoner som denne, og konsekvensene av å ikke stille til kamp er veldig store for hele norsk fotball. NFF sender derfor en skriftlig søknad til Helsedepartementet», skriver forbundet.

Fredag kveld ble den norske troppen redusert. NFF mente det var tilstrekkelig å holde igjen spillerne som til daglig spiller i Eliteserien. Det gjaldt i alt fem spillere. Resten av troppen spiller og bor i utlandet.

Helsedirektør Bjørn Guldvog åpnet onsdag for å foreta en ny vurdering av karantenebestemmelsene etter reise utenfor Norge. Her har idrettsutøvere et fritak fra reglene.

Vil ha ny vurdering

Norge skal etter planen møte Romania i Bucuresti søndag, mens det onsdag venter nytt borteoppgjør mot Østerrike i Wien. Begge kampene er en del av Uefas nasjonsliga.

– Når Helsedirektoratet setter foten ned, har vi bedt troppen bli igjen i Norge inntil vi får en ny vurdering. Vi har norsk lovverk på en side som vi tolker ulikt. Reiser vi ikke, bryter vi det europeiske fellesskapet vi er en del av, sier fotballpresident Terje Svendsen.

Han legger til at det gir store ringvirkninger om landslaget uteblir fra årets to siste kamper. Med gruppeseier i B-divisjonen vil Norge få en ekstra vei til å nå VM i 2022. I tillegg kjemper Lars Lagerbäcks lag om opprykk til øverste nivå i nasjonsligaen.

– I tillegg vil vi som eneste land i Uefa ikke stille til obligatoriske kamper som vi har forpliktet oss til. Dette er en særdeles krevende situasjon, sier Svendsen videre.

NFF viser til at 55 nasjonale forbund har skrevet under på smittevernprotokollen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

– Vi er selvsagt bekymret for den økte smittesituasjonen i samfunnet. Derfor gjør vi alt i hverdagen for å ikke utsette andre for risiko. Som fotballspillere har vi levd i karantene i seks måneder. Vi gjør det vi kan for å holde fotballen i gang. Disse kampene betyr mye for oss, sier Stefan Johansen og Martin Ødegaard i kaapteinsteamet.

Tester flere ganger

Fredag ble det også kjent at visekaptein Omar Elabdellaoui har fått påvist koronasmitte. Nærkontakter av en smittet person skal i utgangspunktet i karantene.

Ifølge NFF er landslagsspillerne blitt testet fire ganger siden ankomst til Norge. Det ble gjort senest fredag kveld.

«Samtlige 39 prøvesvar som er mottatt er negative. Det norske landslagsteamet er trygge på at vi håndterer situasjonen med reise, der vi reiser som en gruppe i egen buss, med eget charterfly og bor isolert på hotellet i Romania», skriver fotballforbundet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer