«Dersom en faglig vurdering tilsier at befolkningen i enkelte områder bør prioriteres, har FHI etter vår vurdering rettslig grunnlag for å fastsette retningslinjer med et slikt innhold», skriver Helsedirektoratet i vurderingen.
Det understrekes at fordelingen bør ta utgangspunkt i faglige vurderinger av den samlede befolkningens og samfunnets behov for smitteverntiltak.
Fem polakker bøtelagt for manglende coronatesting
Tirsdag denne uken bestemte regjeringen at enkelte områder med høyt smittetrykk, inkludert noen av bydelene i Oslo, skal få flere 20 prosent flere vaksinedoser. Samtidig kom det fram at jurister i Helsedirektoratet skulle gjøre en vurdering for å forsikre om at en slik omfordeling er innenfor loven.
Helsedirektoratet viser til både til smittevernloven og til pasient- og brukerrettighetsloven i sin konklusjon.
«Vaksiner er en form for smittevernhjelp. I en situasjon der det er nok vaksine til alle, vil enkeltpersoner kunne påberope seg en rett til å bli vaksinert i tråd med det nasjonale programmet, og kommunen har plikt til å tilby vaksine», skriver direktoratet.
Samtidig slår de fast følgende:
«I en situasjon med begrenset tilgang til vaksiner, mener vi det er klart at smittevernloven § 6–1 ikke kan gi noen rett for den enkelte til å kreve vaksine. Behov på individnivå kan ikke være avgjørende for fordeling av vaksinedosene på gruppenivå.»
