Helsedirektoratet: Geografisk skjevfordeling av vaksiner er lovlig

En juridisk vurdering fra Helsedirektoratet slår fast at det er lovlig å skjevfordele vaksiner til områder med høyt smittetrykk.

Helsemyndighetene har lov til å prioritere områder med høyt smittetrykk når de skal fordele vaksiner, slår en juridisk vurdering fast. Foto: Heiko Junge / NTB
Helsemyndighetene har lov til å prioritere områder med høyt smittetrykk når de skal fordele vaksiner, slår en juridisk vurdering fast. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

«Dersom en faglig vurdering tilsier at befolkningen i enkelte områder bør prioriteres, har FHI etter vår vurdering rettslig grunnlag for å fastsette retningslinjer med et slikt innhold», skriver Helsedirektoratet i vurderingen.

Det understrekes at fordelingen bør ta utgangspunkt i faglige vurderinger av den samlede befolkningens og samfunnets behov for smitteverntiltak.

Tirsdag denne uken bestemte regjeringen at enkelte områder med høyt smittetrykk, inkludert noen av bydelene i Oslo, skal få flere 20 prosent flere vaksinedoser. Samtidig kom det fram at jurister i Helsedirektoratet skulle gjøre en vurdering for å forsikre om at en slik omfordeling er innenfor loven.

Helsedirektoratet viser til både til smittevernloven og til pasient- og brukerrettighetsloven i sin konklusjon.

«Vaksiner er en form for smittevernhjelp. I en situasjon der det er nok vaksine til alle, vil enkeltpersoner kunne påberope seg en rett til å bli vaksinert i tråd med det nasjonale programmet, og kommunen har plikt til å tilby vaksine», skriver direktoratet.

Samtidig slår de fast følgende:

«I en situasjon med begrenset tilgang til vaksiner, mener vi det er klart at smittevernloven § 6–1 ikke kan gi noen rett for den enkelte til å kreve vaksine. Behov på individnivå kan ikke være avgjørende for fordeling av vaksinedosene på gruppenivå.»

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer