Helsedirektoratet anbefaler regjeringen å utsette trinn 4

Inntil andelen fullvaksinerte er vesentlig høyere enn i dag, anbefaler Helsedirektoratet regjeringen å utsette trinn fire i gjenåpningsplanen. I tillegg anbefaler FHI at barn i 2006 - 2008-kullene tilbys én vaksinedose.

Helsedirektoratet anbefaler regjeringen å utsette trinn 4. Helsedirektør Bjørn Guldvog her under en tidligere pressekonferanse om coronasituasjonen. Foto: Torstein Bøe / NTB
Helsedirektoratet anbefaler regjeringen å utsette trinn 4. Helsedirektør Bjørn Guldvog her under en tidligere pressekonferanse om coronasituasjonen. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helsedirektoratet anbefaler ikke endringer av innholdet på trinn tre eller trinn fire nå, skriver de i sitt faglige grunnlag som de leverte til regjeringen onsdag 1. september.

På regjeringens pressekonferanse klokka 12 blir det trolig kjent om de følger direktoratets anbefaling.

– Dere skal få høre om det, og så må dere vente til pressekonferansen for å få vite hva det dreier seg om, sa helseministeren, Bent Høie, på Politisk kvarter på NRK torsdag morgen.

Statsminister Erna Solberg (H) skal holde en pressekonferanse om coronasituasjonen sammen med flere helsetopper torsdag klokka 12.

Barn født mellom 2006 og 2008 i ungdomsskolen bør få tilbud om én dose med coronavaksine, anbefaler Folkehelseinstituttet.

– Ved et slikt tilbud vil ungdommen redusere egen risiko for alvorlig sykdom, skriver Folkehelseinstituttet i sin anbefaling til regjeringen.

Folkehelseinstituttet har brukt sommeren på å vurdere om barn og unge skal bli tilbudt coronavaksine.

FHI mener det er riktig å tilby barn i aldersgruppen 2006-2008 én vaksinedose. Foto: Annika Byrde / NTB
FHI mener det er riktig å tilby barn i aldersgruppen 2006-2008 én vaksinedose. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Fra før har barn og ungdom i alderen 12–15 som har risiko for å bli alvorlig coronasyke, fått tilbud om vaksine. Ifølge Folkehelseinstituttet utgjør denne gruppen mellom 2.000 og 3.000 barn.

Blir ikke spesielt syke

Høie kommenterte også debatten om smittevernnivået på skolene og avviste at målet er at barn skal bli smittet. Tidligere direktør Nils Strandberg Pedersen i danske Statens Serum Institut (SSI) mener dette vil skje med såpass få restriksjoner i skolen som Norge og Danmark har nå.

– Det er fortsatt mange uvaksinerte i Norge, og økt smitte blant barn vil øke risikoen for at uvaksinerte voksne blir smittet, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H). Foto: Ali Zare / NTB
– Det er fortsatt mange uvaksinerte i Norge, og økt smitte blant barn vil øke risikoen for at uvaksinerte voksne blir smittet, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H). Foto: Ali Zare / NTB Vis mer

– Barna blir ikke spesielt syke av corona, den er ikke farligere enn en alminnelig influensa, sa Strandberg Pedersen i Politisk kvarter.

– Det er fortsatt mange uvaksinerte i Norge, og økt smitte blant barn vil øke risikoen for at uvaksinerte voksne blir smittet, sa Høie.

Immunologen Gunnveig Grødeland ved Institutt for klinisk medisin er usikker på om det er riktig å prioritere vaksinering for barn nå.

– Det er et vanskelig spørsmål. Det jeg er redd for, er at man kjører én løsning som den eneste rette. Det er komplisert. Vi kan ikke redusere det til at alle må beskyttes mot mild sykdom, vi må tåle en viss smitte i samfunnet, sier Grødeland til NRK.

En rekke andre land er allerede i gang med vaksinering av barn over 12 år mot coronavirus. Blant dem er Finland, Danmark, Kypros, New Zealand, Irland og USA.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer