Ifølge Justisdepartementet er Sylvi Listhaug ikke inhabil i saker av generell karakter på tobakksområdet, men departementet er enig i at hun er inhabil i saker som gjelder Philip Morris International direkte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Ifølge Justisdepartementet er Sylvi Listhaug ikke inhabil i saker av generell karakter på tobakksområdet, men departementet er enig i at hun er inhabil i saker som gjelder Philip Morris International direkte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Helsedepartementet: Listhaug var inhabil på grunn av «nær venninne»

Helsedepartementet mente folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) ikke kunne ha ansvar for tobakksfeltet. Hun sto direktør Pia Prestmo i Philip Morris for nært.

Publisert

Listhaug ble kjent med Pia Prestmo i 2004, da hun ble byrådssekretær i Oslo og Prestmo var rådgiver for Høyre på rådhuset. Ifølge et brev fra Helse- og omsorgsdepartementet har Listhaug beskrevet Prestmo som en «nær venninne», ifølge Dagens Næringsliv.

Den nåværende olje- og energiministeren var eldre- og folkehelseminister fra 6. mai til 18. desember i fjor.

Prestmo er kommunikasjonsdirektør og samfunnskontakt i Philip Morris International, verdens største tobakksselskap. Selskapet har en markedsandel i Norge på 30–35 prosent, anslår departementet.

I et brev 6. november vurderte departementet forholdet dit hen at Listhaug ikke kunne ha ansvar for tobakksfeltet og viser til at tobakksindustrien har forsøkt å undergrave nasjonale myndigheters tiltak for å forebygge tobakksbruk.

«Det er en grunnleggende og uforsonlig konflikt mellom tobakksindustriens interesser og folkehelseinteresser», skriver departementet i et brev til Justisdepartementet.

Justisdepartementet svarer at Listhaug ikke er inhabil i saker av generell karakter på tobakksområdet, men er enig i at hun er inhabil i saker som gjelder Philip Morris International direkte, og saker som kan ha betydning for Prestmo og hennes stilling.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.