Helse Vest suspenderer to vikarbyråer

To vikarbyråer blir midlertidig suspendert av Helse Vest som følge av kontraktsbrudd. De skal ikke ha utbetalt tilstrekkelig overtidstillegg til sykepleiere.

To vikarbyråer blir midlertidig suspendert av Helse Vest som følge av kontraktsbrudd. Her fra Haukeland sjukehus. Foto: Marit Hommedal / NTB
To vikarbyråer blir midlertidig suspendert av Helse Vest som følge av kontraktsbrudd. Her fra Haukeland sjukehus. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert

– Det er et klart kontraktsbrudd og er også et brudd på arbeidsmiljøloven, særlig likebehandlingsprinsippet. Leverandørene er derfor midlertidig suspendert fra kontrakten, sier direktør for medarbeider, organisasjon og teknologi i Helse Vest, Hilde Brit Christiansen.

Funnene er gjort hos to av seks vikarbyråer som har blitt kontrollert gjennom revisjon. Under revisjonen er det tatt stikkprøver hos leverandørene ved ulike tidspunkter i 2021. Funnene er blant annet at sykepleiervikarer ikke har fått riktig overtidsbetaling.

– Vi krever nå at de etterbetaler det vikarene har hatt krav på, og at de bedrer sine rutiner for å hindre lignende avtalebrudd i fremtiden. Det er gitt en måneds frist for å rette opp, sier Christiansen.

Hun understreker at helseforetaket setter strenge krav til vikarbyråene de benytter seg av.

– Under pandemiperioden har vikarbyråene bidratt med viktig faglig kapasitet for å bidra i krevende perioder. Det er derfor viktig at vi gjennomfører profesjonelle anskaffelser av vikartjenester. Selv om det er avdekket alvorlige kontraktsbrudd nå, er det store flertallet av leverandørene kompetente og seriøse aktører, som tilbyr sine medarbeidere gode og ryddige vilkår, sier hun.

(©NTB)

Mer om