Helse-Norge forbereder seg allerede på neste pandemi: - Vi planlegger to ting

Oslo universitetssykehus planlegger en beredskapslab til neste pandemi, og helsemyndighetene lagrer viktig kunnskap som kan brukes til fremtidige pandemier.

Om Norge og verden rammes av en ny pandemi i fremtiden, vil alt av innkjøpt pandemi-utstyr, samt helsepersonell, raskt kunne settes sammen til en funksjonell pandemilab i løpet av svært kort tid. Foto: Heiko Junge / NTB
Om Norge og verden rammes av en ny pandemi i fremtiden, vil alt av innkjøpt pandemi-utstyr, samt helsepersonell, raskt kunne settes sammen til en funksjonell pandemilab i løpet av svært kort tid. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Flere har pekt på koronapandemien som en varslet katastrofe, og helsemyndighetene har advart om at pandemier vil kunne komme hyppigere i fremtiden.

Da pandemien kom til Norge i fjor vår, fikk Oslo universitetssykehus (OUS) i oppdrag fra Helse sør-øst å etablere en egen pandemilab for å kunne analysere store mengder koronatester. Sykehuset bestilte dyrt spesialutstyr i all hast og trappet opp bemanningen.

Men hva skjer med alt dette når pandemien er over?

– Vi planlegger to ting. Det ene er at vi nå skal ha en beredskapslab hvis noe slikt skjer igjen. Det har vi jo aldri hatt før, og det burde vi egentlig hatt, sier avdelingsleder Fredrik Müller for mikrobiologi, som leder OUS' pandemilab på Ullevål, til NTB.

– Men det er klart, utstyret kan ikke stå og støve ned i fem år, ti år. Det må jo brukes. Da må vi finne andre bruksområder, sier han.

Valgte utstyr fra øverste hylle

Han sier at pandemiutstyret kan brukes til å lete etter andre virus og bakterier. Alt dette er nå i planleggingsfasen og blir diskutert i tiden fremover.

Tanken er at når en eventuell ny pandemi inntreffer, så skal utstyret raskt kunne omplasseres til en full pandemilab igjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer