Høyre-topp langer ut mot Ap-lederen

Helleland: – Støre har mistet kontroll over venstresiden

Ap-leder Jonas Gahr Støre har mistet kontroll over venstresiden, mener Høyres parlamentariske leder Trond Helleland. Han kaller de rødgrønne en «kaoskoalisjon».

Parlamentarisk leder Trond Helleland (H) langet ut mot venstresidens vingling i en tordentale på Høyres landsmøte på Gardermoen Søndag. taler på Høyre sitt landsmøte på Gardermoen søndag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix.
Parlamentarisk leder Trond Helleland (H) langet ut mot venstresidens vingling i en tordentale på Høyres landsmøte på Gardermoen Søndag. taler på Høyre sitt landsmøte på Gardermoen søndag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Da vi var samlet her på landsmøtet for ti år siden var vi en del av en fragmentert opposisjon som sto mot en samlet venstreside. I dag er situasjonen snudd på hodet. På borgerlig side har de fire partiene funnet sammen i regjering. Hos opposisjonen hersker rødgrønn splid, sa Helleland i sin tale til Høyres landsmøte på Gardermoen søndag.

Der langet han ut mot venstresidens vingling om alt fra ulvepolitikk til fraværsgrense og forsvar, og slo fast at det er vanskelig å se hvor opposisjonspartiene Rødt, MDG, SV og Arbeiderpartiet vil hen.

– Senterpartiet skal ha mer vei. SV, Rødt og MDG skal ha mindre. Senterpartiet skal ha mindre bompenger. SV og Rødt skal ha mer. MDG vil nærmest ha en ulv per innbygger, Senterpartiet har nullvisjon i ulvepolitikken, sa han til applaus fra salen.

– Velkjente toner

– Dette er velkjente toner fra Helleland, men analysen treffer ikke bedre av den grunn, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Han peker på at sentrum-venstresiden består av ulike partier, men at de står sammen om en annen retning for Norge, der skattesystemet brukes til å utjevne forskjeller, felles velferdsordninger bygges ut for å treffe alle, og trygge arbeidsplasser som gir en lønn å leve av blir sikret.

– Vi står også samlet i motstanden mot høyreregjeringens politikk, som gir økte forskjeller, økt sentralisering og økt kommersialisering av velferden, sier Støre og legger til:

– Ellers kan jo Helleland ta en titt på egen regjering, som er blitt utvidet med nye partier og nye, sprikende standpunkter. På avgjørende politikkområder, som i innvandringspolitikken og klimapolitikken, står partiene for helt motstridende syn, noe som gjør det vanskelig å finne gode politiske løsninger.

Langet ut mot Ap

Helleland langet i talen også ut mot uenighetene om oljepolitikken og innvandringspolitikken.

– Arbeiderpartiet skifter standpunkt i oljepolitikken avhengig av hvilken representant du spør, og på hvilken dag. Senterpartiet skal ha streng innvandringspolitikk, Arbeiderpartiet vet ikke hva de vil om innvandring, og Rødt skal ta inn 200.000 flyktninger på ti år, sa Helleland.

– Jonas Gahr Støre lar Rødt vokse. Han har mistet kontroll over venstresiden. Kjære landsmøte, dette er en kaoskoalisjon!

Støre sier ingen på sentrum-venstresiden frykter debatter om noe politisk tema. Når det gjelder oljepolitikken peker han på at selv om det er et av vårt tids viktigste saker, så ble det knapt diskutert på Høyres landsmøte.

– Velgerne vet godt at bunnplanken for vår politikk er forutsigbare rammevilkår: vi vil verken endre oljeskatten eller sette en sluttdato for oljenæringen i Norge. Vi skal utvikle og ikke avvikle denne viktige industrien og sammen med kompetansen og fagfolkene i denne næringen få til overgangen til fornybarsamfunnet.

– Hårreisende

Tidligere stortingsrepresentant for Høyre i perioden 1981-89, nå gruppeleder for Vestby MDG, Bente Bakke, kaller Hellelands uttalelser hårreisende.

– Jeg prøvde på 80-tallet å gjøre Høyre til et miljøparti. Jeg skrev også boken «På bakerste benk – Observasjoner fra Stortinget 1981-89», hvor miljøpolitikk var et viktig tema. Nå går Høyre over alle støvleskafter i samarbeid med Frp hvor de bidrar til å ødelegge livsgrunnlaget for kommende generasjoner, sier Bakke i en kommentar til NTB.

I 2011 meldte Bakke overgang til Miljøpartiet De Grønne. To år senere ble hun valgt inn i partiets sentralstyre.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer