Hellas kjemper mot «marerittbrann» utenfor Aten

Det greske brannvesenet jobber for å få kontroll på en brann nord for Aten som har ødelagt mer enn 80 hus. Tykk røyk velter inn over den greske hovedstaden.

Flere steder er blitt evakuert, men det er så langt ikke meldt om skadde eller omkomne.
Flere steder er blitt evakuert, men det er så langt ikke meldt om skadde eller omkomne. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere enn 500 brannmannskaper, rundt tolv fly og fem helikoptre har kjempet mot brannen siden tirsdag kveld.

Statsminister Kyriakos Mitsotakis omtaler brannen som et mareritt.

– Vi håper å få brannen under kontroll i dag før vinden tar seg opp igjen, sa Mitsotakis onsdag.

Opp mot 45 varmegrader

Hellas opplever for tiden den verste hetebølgen på flere tiår med temperaturer opp mot 45 varmegrader.

En mann kjemper mot skogbrannen med en hageslange i området Adames nord i Aten natt til onsdag. Flere tusen personer har flyktet fra hjemmene sine. Foto: Michael Varaklas, AP / NTB
En mann kjemper mot skogbrannen med en hageslange i området Adames nord i Aten natt til onsdag. Flere tusen personer har flyktet fra hjemmene sine. Foto: Michael Varaklas, AP / NTB Vis mer

Flere steder er blitt evakuert som følge av skogbranner, men det er så langt ikke meldt om skadde eller omkomne.

Natt til onsdag var eksepsjonelt vanskelig, sa sjef for sivilforsvaret, Nikos Hardalias, om brannene i Aten-forstedene Varibobi og Tatoi.

– Det gjenstår fortsatt mye arbeid, slo han fast.

Lokale beboere som er evakuert, er inntil videre innlosjert på hoteller.

Palass truet

Tykke røykskyer har ført til begrenset sikt i Aten. Luftforurensingen har økt til svært høye nivåer.

Myndighetene sendte ut advarsler til folk med pustevansker om å holde seg innendørs. Beboere har meldt om pusteproblemer, sår hals og rennende øyne så fort de har gått ut på balkongen.

Røyk fra skogbrannen veltet innover Aten tirsdag. Foto: Aggelos Barai, AP / NTB
Røyk fra skogbrannen veltet innover Aten tirsdag. Foto: Aggelos Barai, AP / NTB Vis mer

Det er også meldt om sporadiske strømbrudd etter at brannen ødela flere strømmaster og kraftledninger. En motorvei som kobler sammen områdene nord og sør for Aten, er sperret av sikkerhetsgrunner.

Et palass som har tilhørt Hellas' tidligere kongefamilie, var en periode truet av brannen. Landområder tilhørende eiendommen ble rammet, men ingen av bygningene.

81 branner i Hellas

I Hellas ble det meldt inn 81 skogbranner i løpet av 24 timer fra mandag kveld til tirsdag kveld. Det er skogbranner på øya Evvia, der evakueringen fortsetter onsdag, samt i den sørlige Peloponnes-regionen, der tre landsbyer er blitt evakuert. Det er også skogbranner på øyene Euboea, Kos og Rhodos.

Det er ventet at hetebølgen vil fortsette ut uken.

EU-kommisjonen har lovet å bistå Hellas med å begrense spredningen og beskytte liv og virke. Blant annet er to brannfly sendt fra Kypros, samt brannmannskaper.

Det ble sent ut to brannfly fra Kypros - her slipper et helikopter vann over brannen i Varibobi -området som ligger i Nord -Athen. Foto: Thanassis Stavrakis, AP/NTB.
Det ble sent ut to brannfly fra Kypros - her slipper et helikopter vann over brannen i Varibobi -området som ligger i Nord -Athen. Foto: Thanassis Stavrakis, AP/NTB. Vis mer

– Vi jobber døgnet rundt for å sende hjelp nå som branner herjer i Europa, sier kommissær for krisehåndtering, Janez Lenarcic.

Branner i flere andre land

Ekstremvær har også ført til dødelige branner i Tyrkia, Italia og andre deler av området rundt Middelhavet. En person har mistet livet som følge av inhalering av røyk sør i Albania, ifølge myndighetene.

Eksperter har advart om at klimaendringer fører til hyppigere og kraftigere skogbranner.

Brannene i Tyrkia er de verste på minst et tiår. Minst åtte personer er omkommet, og flere hundre er evakuert i sørlige områder som er populære blant turister.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer