Vis mer

Helikopterstyrt utenfor Bergen: 11 bekreftet omkommet

Søk pågår etter de siste to i ulykkeshelikopteret.

(upublisert) Opprettet

Elleve personer er funnet døde etter helikopterstyrten ved Turøy i Hordaland, bekrefter Hovedredningssentralen Sør-Norge.


Det var 13 personer om bord. Av dem er elleve nordmenn, én brite og én italiener. Elleve personer er funnet, ingen i live. Søket fortsetter etter de to siste.


– De omkomne er funnet på land, sier operasjonsleder Morten Kronen hos politiet i Hordaland til Bergens Tidende.


Ulykken skjedde ved Turøy i Fjell kommune i Hordaland. Kronen sier søkeområdet er stort, og at det er lagt ned både flyforbud og forbud mot droner.


– Så langt er det ingen tegn til overlevende, sier informasjonsansvarlig Anders Bang Andersen i Hovedredningssentralen til Dagens Næringsliv.


Han opplyser at rotoren er funnet på land og at helikoptre ligger på seks-sju meters dyp.


Selskapet CHC Helikopter Service bekrefter at det var en av deres maskiner som havarerte, og Statoil opplyser at selskapet har mobilisert sin beredskapsorganisasjonKriseberedskap


Det var en besetning på to i tillegg til elleve passasjerer om bord i helikopteret, opplyser pressetalsmann John Sjursjø ved Hovedredningssentralen (HRS) på Sola til NTB.


– Vi er på plass både med båt, dykkere, brannvesen og Luftambulanse og Sea King. Det er godt med utstyr på plass. Det etableres et mottak på Flesland, sier pressetalsmann Sjursjø.


En lang rekke etater er satt inn i redningsarbeid, inkludert Røde Kors og Redningsselskapet.


Forsvaret sendte fire fartøy og fire dykkere, mens sivilforsvaret opplyser at de har sendt to enheter.


Politiets operasjonsleder sier det er slått full katastrofeberedskap i både helse-, brann- og politi, og at det pågår et omfattende søk både på holmene ved ulykkesstedet og i sjøen.


– Vi har også dykkere på stedet, sier Kronen til NRK.Rotoren løsnet


Allerede kort tid etter ulykken var det klart at det var snakk om et totalhavari.


– Tilbakemeldingen vi har fått, tyder på at helikopteret stort sett har gått i oppløsning, sa redningsleder Bjørn Jarle Åmlid til NTB ved 12.30-tiden.


HRS opplyser at alle redningsetater er mobilisert.


Vitner forteller at rotoren løsnet fra helikoptret og bilder viser kraftig røyk fra ulykkesstedet.


– Det var et smell og en veldig spesiell motorlyd, så jeg tittet ut av vinduet. Da så jeg helikopteret styrte i en voldsom fart ned i sjøen. Deretter så jeg en eksplosjon, sier et vitne som bor i området, og som Bergensavisen har snakket med.


– Det føk deler i luften. Den store rotoren for mot en holme. Jeg er i sjokk, dette er fryktelig, sier kvinnen til avisen.– Forferdelige meldinger


Både statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) blir holdt informert om ulykken.


– Forferdelige meldinger om helikopterstyrten ved Sotra. Jeg holdes løpende orientert om redningsarbeidet, skriver Solberg på Twitter.


Det er opprettet en pårørendetelefon etter ulykken, med nummer 800 500 20, og et pårørendesenter er lagt til Scandic Kokstad hotell. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.