Helgheim: – Systematisk rasisme skjer ikke

Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Engen-Helgheim mener han blir møtt med konspirasjonsteorier i diskusjonen om systematisk rasisme.

Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Engen-Helgheim mener at rasisme i Norge skjer på individnivå. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.
Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Engen-Helgheim mener at rasisme i Norge skjer på individnivå. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix. Vis mer
Publisert

– Forskjellsbehandling skjer, men det er på enkeltindividnivå. Det finnes rasister. Det finnes folk som diskriminerer. Men dette skjer på enkeltindividsnivå, sier Engen-Helgheim i et intervju med NRK.

Etter at Engen-Helgheim skrev en kronikk sammen med Frp-leder Siv Jensen hvor han hevdet at systematisk rasisme ikke finnes, har flere tatt til motmæle, både gjennom kronikker og på sosiale medier.

Men Frp-politikeren mener han blir møtt med feilaktige virkelighetsbeskrivelser.

– Det blir veldig feil å komme og si at det norske samfunnet er grunnleggende rasistisk. Eller at vi har bygget et systematisk rasistisk system som skal undertrykke folk med en annen hudfarge. Det er helt spinnvilt. Det er en konspirasjonsteori som ikke hører hjemme i offentlig debatt i det hele tatt, sier han.

Engen-Helgheim mener at det først og fremst trengs en holdingsendring.

– Den får vi ikke folk med oss på hvis alle blir beskyldt for å være rasistiske, hvis systemet blir beskyldt for å være rasistisk. For det vil ikke folk kjenne seg igjen i, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer