Helgeværet blir for barskinger, ifølge meteorologen

Kong Vinter tviholder stålgrepet over Norge i helgen. Fra nord til sør må folk belage seg på lave temperaturer. Men til uka snur det, ifølge meteorologen.

Båter ligger til kai på Hovedøya i Oslofjorden. Gradestokken hadde passert 20 minusgrader i Oslo fredag morgen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Båter ligger til kai på Hovedøya i Oslofjorden. Gradestokken hadde passert 20 minusgrader i Oslo fredag morgen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert

– I natt var Kautokeino nest kaldest i hele Europa med 43,5 grader. Så kaldt har det ikke vært der siden 1999, sier vakthavende meteorolog Charalampos Sarchosidis i Meteorologisk institutt til NTB.

Det eneste stedet det var kaldere i natt, var rett over grensen i Naimakka i Sverige, forteller meteorologen.

En reinflokk nyter vinterlandskapet i Kautokeino i Finnmark. Natt til fredag ble det målt over 40 kuldegrader der, til tross for at det til uken kan bli plussgrader. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
En reinflokk nyter vinterlandskapet i Kautokeino i Finnmark. Natt til fredag ble det målt over 40 kuldegrader der, til tross for at det til uken kan bli plussgrader. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Men det er store kontraster. Blant annet ble det målt 2,1 plussgrader på Fruholmen fyr i Måsøy. Dermed var Finnmark både det varmeste og kaldeste stedet i Skandinavia natt til fredag, sier Sarchosidis.

Utelukker ikke nesten 50 minusgrader

Han utelukker heller ikke at det kan ha vært kaldere i enkelte kuldegroper i Finnmark. Hjemme hos bonden Jon Evald Hætta i Avži viste gradestokken 49,7 grader, ifølge VG.

– Vi forholder oss til offisielle værstasjoner, men jeg utelukker ikke at det kan ha vært 49 minusgrader enkelte plasser på Finnmarksvidda det siste døgnet, sier meteorologen.

Fredag morgen er det imidlertid folk på Leirflaten i Sel kommune i Innlandet som ifølge gradestokken har hatt størst grunn til å fryse. Der ble det målt 40,5 minusgrader klokken 8.

Høy strømregning

Også Oslo må belage seg på en kald helg, selv om det ikke blir like kjølig som først fryktet.

– Vi har opplevd maken før, men det er unormalt kaldt. På Blindern var det -17,5 grader fredag morgen, og kaldere skal det bli, sier Sarchosidis, som sier kuldebølgen vil ligge over byen fram til mandag.

En reinflokk nyter vinterlandskapet i Kautokeino i Finnmark. Natt til fredag ble det målt over 40 kuldegrader der, til tross for at det til uken kan bli plussgrader. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
En reinflokk nyter vinterlandskapet i Kautokeino i Finnmark. Natt til fredag ble det målt over 40 kuldegrader der, til tross for at det til uken kan bli plussgrader. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Lørdag kan det bli ned mot 19 minusgrader i hovedstaden.

– Det blir sikkerhet en høy strømregning, men mange syntes nok det er bedre enn å være ute i så lav temperatur, sier han.

– Selv om det blir nærmere fem minusgrader til uken, ser det ikke ut som det er noe mildvær på vei til Oslo med det første, legger han til.

Knallsol for barskinger

Nord-Norge blir varmere enn Sør-Norge neste uke, ifølge meteorologen.

– Det er store kontraster. I Oslo kan det bli minus ti grader, mens det er meldt 5 plussgrader i Tromsø, sier Sarchosidis.

Til og med iskalde Kautokeino kan få plussgrader på mandag, ifølge Meteorologisk institutt.

– Det blir jo høst i Nord-Norge og vinter i Sør-Norge, sier meteorologen.

Også Røros i Trøndelag må belage seg på store temperaturforskjeller. Der vil gradestokken svinge fra 34 minusgrader på fredag til 3 plussgrader på tirsdag.

Et isflak ligger ved badeplassen på Sørenga i Oslo fredag morgen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Et isflak ligger ved badeplassen på Sørenga i Oslo fredag morgen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer

Kalde dager er derimot ikke dårlig nytt for alle. Meteorologen sier barske skientusiaster som våger å stikke nesa ut i kulden, kan se fram til en helg med nysnø og knallsol.

– Selv om det blir kaldt, blir det i det minste sol og skyfritt i Sør-Norge. For dem som våger seg utendørs, blir det vakre landskap å få med seg.

(©NTB)

Mer om