Havarikommisjonen: Viking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte

I en foreløpig rapport om Viking Sky skriver Havarikommisjonen at cruiseskipet kun var en skipslengde fra å grunnstøte da det mistet motorkraften.

Cruiseskipet Viking Sky sendte ut maydaymelding 23. mars i år. Foto: Odd Roar Lange / NTB scanpix
Cruiseskipet Viking Sky sendte ut maydaymelding 23. mars i år. Foto: Odd Roar Lange / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Rapporten viser også at årsaken til motorstansen var at tankene med smøringsolje ble holdt på et for lavt nivå. Da skipet ble utsatt for mye bevegelse i de høye bølgene 23. mars i år fikk ikke dieselgeneratorene sugd nok olje inn, noe som gjorde at motorene stanset.

Motorstansen utløste en stor redningsoperasjon, og i løpet av kvelden og natt til 24. mars ble 470 personer evakuert med helikopter.

Slik var det dramatiske døgnet:

* I 14-tiden lørdag 23. mars sendte cruiseskipet Viking Sky ut en maydaymelding om motorstans på Hustadvika i Fræna kommune i Møre og Romsdal.

* Det var svært høye bølger og vind opp mot liten storm i området. Været var så ille at to redningsskøyter som skulle bidra, måtte snu av hensyn til egen sikkerhet.

* Skipet var på vei fra Tromsø til Stavanger. 1.373 personer var om bord, 915 passasjerer og 482 besetningsmedlemmer. De fleste passasjerene kom fra USA og Storbritannia.

* Helikoptre ble satt inn for å evakuere passasjerer. Passasjerene ble heist opp en etter en og fløyet til land. I løpet av kvelden og natta ble over 470 personer evakuert.

* Det ble opprettet et mottak på land i Brynhallen i Fræna kommune. Mange passasjerer ble også busset til Molde og Kristiansund for å finne soveplasser.

* Påfølgende natt fungerte tre av fire motorer på cruiseskipet igjen. To ankerhåndteringsfartøyer slepte skipet mot Molde. Viking Sky la til kai i Molde søndag ettermiddag.

* Totalt ble 27 personer behandlet på sykehus i Molde og Kristiansund etter hendelsen.

* Fire dager senere seilte Viking Sky fra Molde til Kristiansund for å utbedre flere skader på skipet.

* Havarikommisjonen kom 13. november med en foreløpig rapport om hendelsen. Her slås det fast at cruiseskipet kun var en skipslengde fra å grunnstøte i mars.

(Kilder: Viking Ocean Cruises, Politiet Møre og Romsdal, Hovedredningssentralen Sør-Norge og Helse Møre og Romsdal)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer