Harald Tusberg er død: - Ikonisk status i tv-historien

NRKs lune programleder Harald Tusberg er død, 88 år gammel. Kjempesuksesser som «Dette er ditt liv» og «Smil til det skjulte kamera» bar hans signatur.

Harald Tusberg fra innspillingen av «Smil til det skjulte kamera» i 1967 – en kjempesuksess i de norske TV-stuer. Foto: Jan Erik Olsen / Aktuell / NTB
Harald Tusberg fra innspillingen av «Smil til det skjulte kamera» i 1967 – en kjempesuksess i de norske TV-stuer. Foto: Jan Erik Olsen / Aktuell / NTB Vis mer
Publisert

Harald Tusberg gikk bort tirsdag kveld, opplyser familien til VG. Hans karriere i NRK strakte seg fra 1961 til 1996.

I fjernsynets barndom utgjorde han radarparet Tuss og Smarty med Harald Heide-Steen jr.

Mot slutten av 1960-tallet lo hele Norge seg skakke av dem som lot seg lure av skjult kamera. Serien med Harald Tusberg gikk på NRK Fjernsynet så langt tilbake som i 1967 og 1969 – men lever i beste velgående som repriser og klipp på nettet.

Harald Tusberg og kona Ulla Tusberg på konsert i Ekeberghallen i 1989. Foto: Knut Nedrås
Harald Tusberg og kona Ulla Tusberg på konsert i Ekeberghallen i 1989. Foto: Knut Nedrås Vis mer

Konseptet lignet en svensk TV-serie og den amerikanske Candid camera, som hadde gått siden 1949.

– Glitrende programskaper

I programmet ble folk på gata utsatt for pussige og overraskende stunt mens et skjult kamera filmet reaksjonene deres. Tusberg fikk hjelp av blant andre Andreas Diesen, Trond Kirkvaag og komponisten Egil Monn-Iversen.

Andreas Diesen jobbet også med Tusberg om programmet «Si det som det er».

Forfatteren og humoristen Kjell Aukrust (til høyre) var gjest i NRKs fjernsynsprogram "Dette er ditt liv" i 1985. Programleder var som vanlig Harald Tusberg. Foto: Inge Gjellesvik / NTB
Forfatteren og humoristen Kjell Aukrust (til høyre) var gjest i NRKs fjernsynsprogram "Dette er ditt liv" i 1985. Programleder var som vanlig Harald Tusberg. Foto: Inge Gjellesvik / NTB Vis mer

– Han var en glitrende programskaper, med en mengde fine ideer som han fikk til å bli suksesser. Han var et stå-på-menneske. Og da han ble sjef, ble programmene mye mer moderne, sier Diesen til VG.

– Ikoniske TV-program

NRK-sjef Vibeke Fürst Haugen mener Tusbergs arbeid har satt varige spor i NRK.

– Harald Tusberg moderniserte og profesjonaliserte NRKs TV-underholdning. Han var en markant leder og programskaper, som har satt dype spor, sier Fürst Haugen til Medier24.

Programredaktør i Underholdningsavdelingen, Charlo Halvorsen, mener Tusberg viste stor forståelse for publikums behov for humor og underholdning.

Skuespiller Leif Juster (bak) på tandemsykkel sammen med programsekretærene i NRK Egil Teige (foran) og Harald Tusberg (midten) fra november 1974. Foto: Erik Thorberg NTB / NTB
Skuespiller Leif Juster (bak) på tandemsykkel sammen med programsekretærene i NRK Egil Teige (foran) og Harald Tusberg (midten) fra november 1974. Foto: Erik Thorberg NTB / NTB Vis mer

– Klipp fra «Smil til det skjulte kamera» hentes fremdeles fram til stor glede for nye seere – og en hel rekke av hans programserier har fått ikonisk status i TV-historien, sier Halvorsen.

Revymann

Humor var en sterk, rød tråd i Tusbergs karriere helt fra begynnelsen.

Sammen med Bengt Calmeyer skrev han tekstgrunnlaget til Lysthus-revyene på midten av 1960-tallet. Disse revyene var på mange måter gjennombruddet for Harald Heide-Steen jr. og Rolv Wesenlund som komikere. De to improviserte gjerne videre på grunnlaget som var lagt av tekstforfatterne.

Tusberg var i tillegg låtskriver og filmmanuskriptforfatter. Han samarbeidet tett med komponist Egil Monn-Iversen, blant annet om musikalen «Ungen», basert på skuespillet av Oskar Braaten, og «Bør Børson».

Han ble i 1993 tildelt Nopa-prisen «Årets verk» for tekster fra «Den Stundesløse» av Ludvig Holberg.

I storfilmen om Christian Radich – «Windjammer» fra 1958 – var han selv å se på det store lerretet. Selv om dette var en amerikansk film, produsert av Louis de Rochemont og regissert av hans sønn Louis De Rochemont III, var det norske folk i hovedrollene: Lasse Kolstad og Harald Tusberg var matroser om bord, mens Erik Bye hadde den engelske fortellerstemmen.

Den varme programlederen

På 1980-tallet var den blide bergenseren programleder for seermagneten «Dette er ditt liv». Her var kjente mennesker hedersgjester og fikk møte igjen kjente og kjære fra en lang karriere. Mange lot seg røre og begeistre av det spontane som skjedde i møtene mellom gamle kjente.

Kronprins Harald (i midten) slår av en prat med Lasse Kolstad (til venstre) og Harald Tusberg (til høyre) under Operation Sails festforestilling i Konserthuset i Oslo i 1978. Foto: Erik Thorberg / NTB
Kronprins Harald (i midten) slår av en prat med Lasse Kolstad (til venstre) og Harald Tusberg (til høyre) under Operation Sails festforestilling i Konserthuset i Oslo i 1978. Foto: Erik Thorberg / NTB Vis mer

Fra 1979 var Harald Tusberg sjef for underholdningsavdelingen, og fra 1990 til 1996 programdirektør for kulturavdelingen i NRK. I 1996 fikk han et hjerneslag som gjorde at han måtte trekke seg fra arbeidslivet.

Tusberg etterlater seg kona Ulla Holm og fire barn, blant annet artisten Harald Tusberg jr.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer