Har vekket til live 48.500 år gammelt virus

Et 48.500 år gammelt virus som har ligget i permafrost, er blitt gjenopplivet i et laboratorium. Formålet er å finne hva som venter oss om permafrosten tiner.

Faren er at når den enorme permafrosten i Sibir eventuelt tiner, kan dødelige sykdommer som i dag er utdødde vende tilbake. Foto: Handout / AFP
Faren er at når den enorme permafrosten i Sibir eventuelt tiner, kan dødelige sykdommer som i dag er utdødde vende tilbake. Foto: Handout / AFP Vis mer
Publisert

Det 48.500 år gamle viruset ble hentet opp fra 16 meters dybde i en sjø i Sakha-republikken i Russland. De franske forskerne har til sammen klart å karakterisere 13 ulike virus.

Faren er at når den enorme permafrosten i Sibir eventuelt tiner, kan dødelige sykdommer som i dag er utdødde vende tilbake. Virusene ligger fortsatt i frosten, og forskerne forsøker å finne ut om det fortsatt er liv i dem.

– Om fortidens virus forblir smittsomme etter å ha vært fryst i så lang tid, kommer andre typer også til å være det, sier Jean-Michael Claverie til tidsskriftet New Scientist.

Claverie er en av studiens forfattere. Virusene de presenterer smitter encellesorganismer, men ettersom de fortsatt har evnen til å smitte celler anser forskerne at det sier noe om andre virustyper.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer