Etter det store jordskjelvet i Nepal i 2015 har det brutt ut uenighet om fjellet har blitt mindre. Nå skal det måles på nytt (Foto: REUTERS/David Gray).
Etter det store jordskjelvet i Nepal i 2015 har det brutt ut uenighet om fjellet har blitt mindre. Nå skal det måles på nytt (Foto: REUTERS/David Gray). Vis mer

Verdens høyeste fjell skal måles på nytt

Har Mount Everest krympet?

Nepal sender en regjeringsoppnevnt gruppe for å måle fjellet i håp om å slå ned spekulasjonene.

Publisert

En gruppe på fire undersøkere skal onsdag begi seg opp Mount Everest, som ligger i Himalaya mellom Nepal og Kina, opplyser myndighetene i Nepal.

Den offisielle høyden på fjellet er 8.848 meter over havet, en høyde som ble målt første gang av en gruppe fra India i 1954.

Fjellet er målt en rekke ganger siden dette, men målene fra 1954 regnes som de offisielle tallene.

Etter det store jordskjelvet i Nepal i 2015 har det imidlertid brutt ut uenighet om fjellet har blitt mindre.

Nepal igangsatte oppdraget med å målet fjellet i 2017, og gruppen på fire har jobbet i to år for å forberede seg.

De skal ha med seg avansert teknologisk utstyr for å måle høyden, ifølge myndighetene.

– Det blir ikke enkelt å jobbe i terrenget der, men vi er trygge på at vi vil lykkes med oppdraget, sier leder for ekspedisjonen, Khim Lal Gautam, som besteg Mount Everest i 2011.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.