Afghanistan:

- Har ikke vært vitne til en så dramatisk kollaps noe annet sted i verden

Afghanistans økonomi har gått gjennom en dramatisk nedgang siden Taliban kom til makten i fjor, heter det i en FN-rapport.

En ni år gammel jente jobber på en mursteinsfabrikk i utkanten av Kabul. Den allerede svake afghanske økonomien har kollapset etter Talibans maktovertakelse i fjor høst. Hjelpeorganisasjoner sier at flere barn har blitt tvunget til å jobbe på grunn av den økonomiske nedgangen. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB
En ni år gammel jente jobber på en mursteinsfabrikk i utkanten av Kabul. Den allerede svake afghanske økonomien har kollapset etter Talibans maktovertakelse i fjor høst. Hjelpeorganisasjoner sier at flere barn har blitt tvunget til å jobbe på grunn av den økonomiske nedgangen. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB Vis mer
Publisert

Før Taliban tok makten i august 2021 var den afghanske økonomien allerede svært liten, med et brutto nasjonalprodukt (BNP) på rundt 20 milliarder dollar. Men i løpet av det siste året er BNP redusert med rundt 5 milliarder dollar, ifølge FN.

– Det er omtrent verdien av ti års oppsamlede eiendeler og formue som nettopp gikk tapt på ti måneder, sa Kanni Wignaraja, direktør for FNs utviklingsprogram (UNDP) på en pressekonferanse onsdag.

– En så dramatisk kollaps har vi ikke vært vitne til noe annet sted i verden, sier hun.

Matpriser opp 35 prosent

Prisen på mat har siden august 2021 steget med 35 prosent. De fleste afghanere bruker rundt 60 til 70 prosent av inntekten sin på mat og drivstoff, sier Wignaraja.

Afghanistan er blant verdens fattigste land og ifølge den ferske FN-rapporten lever 95 til 97 prosent av befolkningen i fattigdom. Det er en økning på 70 prosent siden i fjor.

22 millioner trenger hjelp

Rapporten tegner opp et bekmørkt bilde av den økonomiske situasjonen i landet. Bank- og finanssystemene har kollapset, og innen midten av 2022 hadde 700.000 jobber gått tapt, de fleste blant kvinner. Et av fem barn står i fare for alvorlig underernæring, særlig sør i Afghanistan, heter det videre.

UNDPs representant i landet sier at humanitær hjelp ikke er nok for å kompensere for den økonomiske kollapsen, og legger til at antall afghanere som trenger hjelp, har økt fra 19 millioner til 22 millioner mennesker de siste 14 månedene.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer